VESTEA BUNĂ – România va primi 9,5 miliarde de euro pentru mediu și autostrăzi

0
139

România va primi 9,5 miliarde de euro prin intermediul Programului Operațional pentru Infrastructură Mare al României (POIM) – perioada 2014-2020, adoptat de Comisia Europeană /CE/, pentru investiții în proiecte de mediu, energie și transporturi. Acest pachet de investiții reprezintă cel mai mare program operațional al României și al doilea din Europa ca mărime.

”Comisia Europeană a adoptat Programul Operațional pentru Infrastructură Mare al României (POIM), pentru perioada 2014-2020. POIM este un pachet major de investiții, de aproape 9,5 miliarde de euro din fondurile regionale ale UE, bani ce vor fi investiți în proiecte de mediu, energie și transporturi. Programul reprezintă aproape jumătate din cele 23 de miliarde de euro alocate României prin politica de coeziune a UE. Luând în calcul și co­finanțarea de la bugetul național, programul valorează peste 11,8 miliarde de euro dedicați creșterii economice și creării locurilor de muncă”, notează reprezentanța din România a CE, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Pe marginea acestei decizii, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a afirmat că acesta reprezintă cel mai mare program operațional al României și al doilea din Europa ca mărime.

”Acest pachet de investiții, cel mai mare program operațional al României și al doilea din Europa ca mărime, va contribui la dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil și ecologic, va proteja mediul și va spori eficiența energetică a țării. Programul va consolida competitivitatea economică a României și va aduce orașele și regiunile României mai aproape de Uniunea Europeană. Conexiunile feroviare și rutiere mai bune vor crea, de asemenea, noi opor­tunități de afaceri, vor reduce costurile cu transportul mărfurilor și timpul alocat călătoriilor de către noi toți”, a subliniat Crețu.

La rândul său, Marius Nica, ministrul fondurilor europene, a menționat, în acest context, că programul va pune în practică Masterplanul de transport, strategia pentru următorii ani a sectorului românesc al transporturilor. Masterplanul își propune să îmbunătățească infrastructura deja existentă, să dezvolte un sistem de transport urban sustenabil și prietenos cu mediul și să definitiveze rețeaua centrală TEN-T în România. Programul va sus­ține, de asemenea, capacitatea României de a-și îndeplini obli­gațiile din domeniul mediului, în special în ceea ce privește gestionarea resurselor de apă și a deșeurilor, cu un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene /MFE/, prin intermediul POIM 2014-2020 se asigură finanțarea principalelor pri­orități de dezvoltare ale României în: sectorul de transport, în acord cu Master Planul General de Transport, cu o alocare de 6,8 miliarde de euro (din care contri­buția UE este de 5,1 miliarde euro), sectorul de mediu, în vederea îndeplinirii angajamentelor din Tratatul de Aderare pentru sectorul de apă și deșeuri, precum și în vederea protecției bio­di­versității și prevenirii inun­dațiilor și eroziunii costiere, cu o alocare de 4,47 miliarde euro (din care UE – 3,8 miliarde euro), respectiv sectorul de energie, în vederea reducerii consumului de energie în industrie și în sectorul casnic și al promovării utilizării resurselor regenerabile mai puțin utilizate, cu o alocare de 600 milioane de euro (contribuție UE de 520 milioane euro). (Oana Nistor)

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.