VESTE BUNĂ – Platformele de colectare a gunoiului menajer din Baia Mare vor fi subterane

6
2114

VESTE BUNĂ  Actualele platforme de colectare a gunoiului menajer din Baia Mare se vor transforma în următorii ani. Marea lor majoritate vor fi îngropate în sol, astfel că gunoiul nu va mai fi la vedere. Totodată, nici mirosurile emanate nu se vor mai simţi la fel, în momentul în care vom trece prin preajma lor.

În primă fază, din cele 180 de platforme aflate pe raza municipiului nostru, aproape jumătate vor fi îngropate. Mihai Apan, directorul general al societăţii Drusal, a precizat:

Conform noului contract pe zona 1, vor fi 80 de platforme subterane, dotate cu nişte instalaţii hidraulice, ce vor ridica benele de gunoi, iar când acestea se lasă în jos vor fi ca o cutie poştală. Deja la Oradea, Cluj sunt asemenea platforme subterane funcţionale. Datorită acestora, scăpăm de o problemă: îi va împiedica pe acei scotocitori în gunoaie, care fac mizerie în jurul platformelor.

În momentul de faţă, noi avem 180 de platforme pe toată suprafaţa Băii Mari. Însă conform noului contract vor deveni îngropate doar 80, că atâtea sunt stipulate în documentaţia de achiziţie. Probabil că în primii trei ani de zile le vom termina de instalat. Investiţia pe care trebuie să o facem este destul de mare, ne va costa între 12.000 şi 15.000 pentru fiecare platformă, în funcţie de capacitatea ei. Dacă înmulţim cu 80, în primă fază, iese o sumă mare, pe care noi trebuie să o plătim. Dar aceasta este cuprinsă în costurile noastre. Dacă vom vedea că platformele funcţionează şi va fi necesar, vom mări numărul lor. Restul vor rămâne aşa cum sunt. Însă îngroparea ghenelor de gunoi nu este un lucru chiar uşor. Trebuie să ştim sigur că prin fiecare loc de platformă nu trece nicio reţea de gaz, apă, curent electric”.

Platformele noi de gunoi vor rezolva mai multe probleme

Noile platforme îngropate nu vor mai lăsa mirosurile să iasă în preajma lor. De asemenea, vor trebui golite doar o dată pe zi şi nu de mai multe ori, cum se procedează acum, în unele locuri din oraş: „La începutul contractului nostru, a fost un anumit număr de blocuri. În timp, numărul lor a crescut, dar platformele au rămas tot atâtea, pentru că în momentul când s-a construit un bloc nou, noi am dorit împreună cu primăria să stabilim câte o platformă pentru el. Însă dacă o puneam prea departe era o problemă că de ce e aşa departe, dacă o instalam mai aproape, era prea aproape de geam şi oamenii spuneau că miroase. Or, cu noul tip de platforme îngropate, vom scăpa şi de această problemă.

Nu se vede absolut nimic, nu miroase, arată foarte bine, aşa că vom putea extinde acest număr de platforme în timp. Conform legii Mediului, noi ar trebui să ridicăm gunoiul odată pe zi, însă în prezent sunt platforme unde mergem şi culegem deşeurile menajere şi de trei ori pe zi, deoarece, nefiind suficiente şi lumea continuând să arunce, nu avem de ales şi trebuie să le golim mai des, astfel că lucrăm în trei schimburi. Cu noile platforme îngropate, nu vom mai avea nici această problemă dacă vom mări numărul lor”, a conchis directorul societăţii de salubrizare.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

6 COMENTARII

  1. Bine, colectarea gunoiului menajer subteran,dar cine a adoptat aceasta decizie s-a informat catusi de putin cum functioneaza metoda in alte locuri din Europa unde dupa ce a fost experimentata ceva timp a fost abandonata.Este foarte scumpa,platforme de ridicare hidraulice,camioane specifice, sa nu mai vorbim de avarii,inundatii,ingheturi,blocari cu diferite obiecte.In fin… bani aruncati pe fereastea,gunoi scump,si interes pentru ceva firma la cnstructia lor. Vezi exemple similare in Spania rampe de colectare subterane stradale abandonate( exemplu provincia Cidad Real cu clima seaca). Are dreptate concetateanul Pop,trebuie lucrat la civilizatie si educatie nu la ascuns gunoiul.

  2. Mda, ascundem gunoiul sub pres, cu container cu tot. Figura asta n-a tinut nici in tarile cu clima calda, uscata, fara zapada. La noi, unde dupa fiecare ploicica strazile sunt inundate, mi-e groaza sa ma gandesc ce ne asteapta, cand apa din aceste gropi se va revarsa in curtile blocurilor… Banuiesc ca e cu dedicatie acest proiect, cineva trebuie sa sifoneze niste bani si nu i-a dus mintea la ceva mai util si fezabil, sau e ca si cu zecile de proiecte marete, doar ca sa ne laudam cu ce vom face, ca cu ce am facut nu putem, ca n-am realizat nimic din ce am promis.

  3. mda,ma faultati si voi ca nu publicati ce scriu eu,mie nu imi convine ca ascunde astia gozerul,poi de unde dracu mai mananc io si piranda bufetul suedez oferit de tomberoane?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.