AcasăMARAMURESUL ISTORICActualizare 1. Un oșan l-a înfundat pe ungurul Borbely! Procurorul general a...

Actualizare 1. Un oșan l-a înfundat pe ungurul Borbely! Procurorul general a trimis ministrului Justiţiei cererea DNA de urmărire penală a ministrului Laszlo Borbely

spot_img

DISTRIBUIȚI


Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului din partea Camerei Deputaţilor, necesar declanşării urmăririi penale faţă de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, deputat UDMR.

”În conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziilor Curţii Constituţionale nr. 665/2007 şi 270/2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizat prin referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, a solicitat ministrului Justiţiei să declanşeze procedurile pentru obţinerea cererii necesare urmăririi penale faţă de Borbely Laszlo, deputat în Parlamentul României şi ministrul Mediului şi Pădurilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă (2 fapte) şi fals în declaraţii în formă continuată”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Pe 12 iulie 2011, DNA comunica faptul că ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat într-un dosar de trafic de influenţă, în care a fost deja pus sub acuzare consilierul său, Szepessy Szabolcs.

Într-un răspuns oficial transmis de DNA la acea dată, pe 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea (vest) al DNA au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

”În cursul anului 2011, învinuitul Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus menţionate, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societăţii sale.

Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională Apele Române (instituţie aflată în coordonarea acestui minister), cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie”, se arăta în răspunsul DNA.

PDL va vota pentru cercetarea lui Borbely, afirmă Blaga
Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat că PDL nu va obstrucţiona justiţia şi va vota pentru începerea urmăririi penale a ministrului Mediului, Laszlo Borbely. Potrivit DNA, Borbely urmează să fie anchetat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.
„PDL va face ce a făcut întotdeauna, noi nu am obstrucționat niciodată justiția în a-și face treaba. Chiar dacă au fost colegi de-ai noștri din partid în discuție, ați văzut, operativ, grupul parlamentar aflat în situația de a vota, a votat foarte repede”, a afirmat el.
Blaga a evitat să comenteze prea mult subiectul dosarului ministrului Mediului. „Până la urmă, este un început de demers. Dl. Borbely va trebui să își dovedească nevinovăția”, a declarat preşedintele Senatului.
Vasile Blaga spune că problema udemeristului nu are de ce să afecteze coaliţia. „Este o relație, o problemă a dlui Borbely în legătură cu justiția. Nu văd de ce ar trebui să fie pe ordinea de zi a Coaliției”, a adăugat el.
Potrivit prevederilor constituţionale pentru ca un ministru care este şi parlamentar să poată fi urmărit penal este nevoie de un aviz în acest sens de la Camera din care face parte.
Dacă pe numele unui parlamentar se poate începe urmărirea penală fără un aviz al Camerei din care face parte, pentru un ministru în funcţie este nevoie de o procedură specifică. Astfel, Constituţia, la art. 109, spune că numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. În urma unor decizii ale CCR s-a stabilit că pentru miniştri care nu sunt şi parlamentari cerere de începere a urmăririi penale trebuie aprobată de preşedintele României, iar pentru miniştrii care sunt deputaţi, cererea merge la Cameră, iar pentru miniştrii senatori solicitarea trebuie aprobată de Senat.

Actualizare 1. Premierul îi cere lui Borbely să demisioneze!

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu l-a convocat, miercuri seara, la Guvern, pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Din surse guvernamentale am aflat că Ungureanu îl va sfătui pe Borbely să demisioneze/să se autosuspende, lăsând UDMR acest post. Președintele Băsescu nu dorește să intervină.
Președintele Traian Băsescu poate să-l suspende pe Borbely, dacă acesta nu va demisiona, conform articolului 109 din Constituție, la începerea urmăririi penale, așa cum a făcut în cazurile Remeș, Athanasiu, Sereș.
În cazul Borbely, situația este mai dificilă pentru Băsescu, întrucât acesta se bazează pe voturile UDMR pentru a-și păstra guvernul și chiar fotoliul de președinte. Borbely este omul forte al Uniunii, având sub mandatul lui Kelemen Hunor poziția pe care o avea Verestoy Attila în timpul lui Marko Bela.
În caz că Borbely nu va demisiona, echipa Băsescu-Ungureanu va încerca să transfere cartoful fierbinte către Parlament. Raportul MCV și respectiv intrarea în Schengen depind de gestionarea acestui scandal. Dacă Parlamentul va fi văzut ca un mecanism de blocare a dosarelor anti-corupție, aderarea la Schengen în această toamnă este exclusă.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA