„ŞEZĂTOAREA CENTENARULUI” – Dialog între generaţii la un eveniment tradiţional sprijinit de deputatul dr. Viorica Cherecheş

0
374

Lăsatul Secului a adus împreună seniorii de la Centrul pentru Persoane Vârstnice din Baia Mare, Dănţăuşii Palatului Copiilor din Baia Mare, coordonaţi de profesorul coregraf Maria Seraz şi doamnele liberale, la o şezătoare tradiţională.

Este al doilea an în care seniorii întră în Postul Crăciunului alături de deputatul liberal de Maramureş Viorica Cherecheş şi de tineri ai comunităţii băimărene.

Este o adevărată bucurie să aducem împreună seniorii şi tinerii oraşului la evenimente tradiţionale. Continuăm astfel dialogul dintre ei, construim punţi între generaţii şi transmitem mai departe obieiuri şi tradiţii. Am văzut că tinerii băimăreni au luat parte cu multă voie bună la sezătoare, că îşi doresc să vadă cum se desfăşurau astfel de evenimente pe vremea bunicilor lor”, a spus dr. Viorica Cherecheş, deputatul liberal de Maramureş.

Senioarele de la Grupul de creaţie i-au primit pe tineri alături de ele şi le-au dezvălui câteva secrete din arta cusutului, le-au arătat cum să toarcă, să depene, să croşeteze sau să tricoteze. Nu au lipsit nici glumele, spuse cu mult tâlc de seniori, cântecele, colindele sau dansurile.

Dănţăuşii de la Palatul Copiilor au fost deosebiţi. O adevărată încântare pentru toţi cei prezenţi să asiste la un recital de dansuri tradiţionale executate de cei mici. Mă bucur să prin ei tradiţiile autentice maramureşene nu sunt uitate şi vor merge mai departe peste timp”, a mai spus dr. Viorica Cherecheş.

O surpriză cu adevărat specială pentru toţi cei prezenţi a fost Florentina Giurgi care a interpretat mai multe pricesne şi colinde spre încântarea asistenţei.

Întâlniri în cadrul cărora tinerii şi seniorii socializează, deprind meşteşuguri şi învaţă despre obiceiuri sunt o tradiţie la Centrul pentru Persoane Vârstnice, pentru a le transmite mai departe tinerei generaţii.

Suntem în An Centenar şi aceste acţiuni vor avea continuitate pentru a adu¬ce împreună tinerii şi seniorii, cei care reprezintă o parte importantă a sufletului acestui oraş şi care doresc să transmită din experienţa acumulată de-o viaţă. Am văzut tineri deschişi şi receptivi la tot ceea ce au însemnat istoria şi tradiţia acestui colţ de ţară”, a subliniat dr. Viorica Cherecheş.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.