ȘEDINȚĂ EXTRAORDINARĂ LA CJ MARAMUREȘ – Cele 12 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, aprobate de aleșii județeni

0
255

ȘEDINȚĂ EXTRAORDINARĂ LA CJ MARAMUREȘ  Plenul Consiliului Județean Maramureș s-a întrunit în ședință extraordinară luni, 13 noiembrie 2017, cu începere de la ora 12.00, pentru a dezbate și a aproba 12 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi. Întâlnirea a fost condusă de președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, la ședință participând 27 din cei 35 de aleși județeni.

Loading...

În debutul întâlnirii a luat cuvântul ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, care a vorbit despre aparatura medicală pentru Centrul de Radioterapie ce a fost atribuită de Ministerul Sănătății spitalului nostru. Aceasta a arătat că, din anul 2013, când a fost închis Compartimentul de Radioterapie al spitalului – deoarece aparatul existent reprezenta deja un pericol pentru viețile oamenilor -, a început să lupte pentru realizarea unui Centru de Radioterapie. Demersurile s-au finalizat săptămâna trecută, prin semnarea protocolului de atribuire a aparatelor medicale.

În anul 2017 există, la nivelul județului, 12.200 de pacienți diagnosticați cu cancer, numărul acestora fiind în creștere față de anul 2016, când au fost depistate 12.039 de cazuri. În cursul anului trecut au decedat 1.341 de pacienți, dintre care 90% ar fi avut nevoie de radioterapie. În Maramureș, cancerul bronho-pulmonar face cele mai mari ravagii, urmat de cancerul la sân și cancerul de col uterin. Potrivit medicului șef al Secției de Oncologie, dacă acum avem 12.000 de cazuri de cancer în evidența Spitalului Județean Maramureș, în decursul a trei ani numărul acestora va ajunge la 20.000, deoarece și alți bolnavi din județele limitrofe se vor îndrepta către Centrul de Radioterapie din Baia Mare. Ec.

Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean Baia Mare a mulțumit aleșilor județeni pentru votul acordat de fiecare data unității medicale, deoarece votul lor pentru spital a reprezentat, de fiecare dată, un vot pentru viață.

S-a intrat apoi în ordinea de zi a ședinței, fiind aprobate modificări în „Lista obiectivelor de investiţii” şi în lista poziţiei „Alte cheltuieli de investiţii” pe anul 2017. Consilierii județeni au votat pentru participarea Consiliului Judeţean Maramureş la cofinanţarea obiectivului de investiţie „Reabilitare DJ 186 sector Bârsana (DJ185) – Strâmtura – Rozavlea – Șieu – Bogdan Vodă – Dragomirești – Săliștea de Sus – Săcel (DN 17C)”, dar și pentru cofinanţarea obiectivului de investiţie „Reabilitare DJ 187, Leordina (DN 18) – Ruscova – Repedea – Poienile de Sub Munte”. Un alt proiect de hotărâre a privit aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai Centrului Județean de Coordonare şi Conducere a Intervențiilor Maramureş.

Mai multe hotărâri adoptate de plen au făcut referire la promovarea în parteneriat a diferite proiecte propuse spre finanţare în cadrul Programului de Cooperare transfrontalieră ENI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020 şi cofinanţarea acestora, respectiv „Safe and efficient waste disposal as a pledge of sustainable urban development in the Carpathian Region”, „SWIFT – Carpathian search-rescue network”, „Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian region  – MOBI”, „Preservation and valuation the natural water resources over the Cross-border Carpathian Mountains area”, „Overcoming Barriers: improving the mobility of residents of the border region of Transcarpathia (Ukraine), Maramures (România).

Ultimele două proiecte de hotărâre au privit aprobarea revocării Hotărârii Consiliului Judetean  nr.213/2017, respectiv numirea membrilor Consiliului de Administrație la Regia Autonomă “Aeroportul Internațional Maramureș“.

Informații furnizate de Consiliul Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.