Se trezește lumea! Reuters despre Băsescu: colaborator al temutei Securităţi, rasist şi promotor al nepotismului

2
378

Agenţia de presă Reuters a realizat un profil al lui Traian Băsescu, însă spre deosebire de alte asemenea descrieri ale liderilor politici rezumative care sunt lapidare şi destul de obiective, portretul preşedintelui României este plin de ironii şi critici. Textul de mai jos este o traducere a articolului, fără nicio intervenție din partea noastră.

Loading...

1. Al treilea preşedinte după căderea comunismului în 1989, ambiţiosul fost căpitan de navă s-a făcut remarcat prin lupta împotriva corupţiei şi pregătirile în vederea intrării României în Uniunea Europeană, în anul 2007. Dar stilul său abraziv şi acuzaţiile de depăşire a atribuţiilor au condus la suspendarea sa în 2007, înainte ca românii să respingă demiterea sa printr-un referendum.

2. Căpitan de navă comercială, s-a înscris din necesitate în Partidul Comunist în regimul lui Nicolae Ceauşescu şi a devenit faimos pentru a fi numit la comanda celei mai mari nave a României, la vârsta de doar 32 de ani.

3. Ca ministru al Transporturilor în anii 1990, a fost vârful de lance al privatizării flotei comerciale a României, mari, dar ruginite.

4. Simbolul campaniei sale electorale din anul 2000, când a fost ales primar al Bucureştiului cu o largă majoritate, a fost un ardei iute roşu, ca un avertisment al stilului său „ascuţit”. Printre controversele mandatului său s-au numărat eliminarea chioşcurilor stradale şi încercarea de eutanasiere a maidanezilor – fapt care a atras mânia activiştilor pentru drepturile animalelor, printre care s-a numărat Brigitte Bardot.

5. Militând pentru reforma clasei politice, Băsescu i-a succedat veteranului ex-comunist Ion Iliescu, în anul 2004. Cinci ani mai târziu, a fost reales „la mustaţă” cu un mesaj de dreapta, învingându-şi oponentul de stânga, Mircea Geoană.

6. După ce a făcut publice, în anul 2005, arhivele Securităţii, a fost şters, oficial, în anul următor, din lista de colaboratori ai temutei foste poliţii politice a lui Ceauşescu.

7. Trei guverne s-au prăbuşit în timpul conducerii sale, cel mai recent în februarie 2012, când premierul de centru Emil Boc a demisionat, în urma protestelor la adresa măsurilor de austeritate impuse de FMI. Problemele economice au avut, de asemenea, un impact şi asupra popularităţii lui Traian Băsescu.

8. Acuzaţiile de injurii rasiale şi nepotism – fiica sa clientă a cluburilor de noapte a trecut în viteză prin politica autohtonă, ajungând direct în Parlamentul European – au deteriorat, de asemenea, imaginea actualului preşedinte.

9. Confruntat cu perspectiva câştigării alegerilor din noiembrie de către Opoziţia stângistă, Băsescu l-a înlocuit pe Boc cu fost şef al spionilor Mihai Răzvan Ungureanu şi pare determinat să impulsioneze şansele electorale ale PDL.

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

2 COMENTARII

  1. SUNT UNUL DINTRE ROMANII CARE L-AU VOTAT PE BASESCU FARA SA-MI DAU SEAMA CA POT FI MINTIT DE SLOGANUL ,sa traiti bine, PE CARE AN MOD REPETAT NI – L ARUNCA BASESCU . TOTI CEI CARE IESIM AN STRADA AVEM DORINTA CA O DATA CU CADEREA LUI base SA VINA UN GUVERN CARE SA NE RESPECTE IAR ROMANIA SA DEVINA O TARA AN CARE SA SE SPUNA ADEVARUL ASA CUM ESTE EL NU TRUNCHIAT CUM ESTE ACUM

  2. NU L-AM VOTAT SI NU L-AM SIMPATIZAT NICIODATA.MI-A FOST SILA DE EL DATORITA STILULUI AROGANT OBRAZNIC SI NESIMTIT CU CARE TRATA PE ORICINE II STATEA IN CALE,MAGAR DE RANG INALT! A TERFELIT TOT CE ERA DE BUN SIMT,CU O DRACONICA INDARATNICIE CALCIND FARA DE MILA IN PICIOARE PROPRIUL POPOR.CU O NESIMTIRE FARA DE MARGINI NU VREA SA AUDA VOCEA POPORULUI CARE NU IL MAI VREA!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.