Acasăsinucidere maramuresSărbătoarea zilei. Cinci detalii interesante din viața Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbătoarea zilei. Cinci detalii interesante din viața Sfântului Ioan Botezătorul

spot_img

DISTRIBUIȚI

Astazi praznuim Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, unul dintre cei mai importanti sfinti ai religiei crestin ortodoxe si nu numai. Inaintemergatorul lui Iisus Hristos are un loc aparte in gandurile si sufletele credinciosilor, fiind „cel mai mare om nascut din femeie”.

Proorocul anunta venirea lui Mesia, botezand oameni in apa Iordanului si criticandu-i pe cei pacatosi, inclusiv pe regele Irod, cel care se casatorise cu vaduva fratelui sau. Este binecunoscuta povestea potrivit careia, la o petrecere de la palat, Irodiada o sfatuieste pe fiica sa, Salomeea, ca in schimbul unui dans sa ii ceara lui Irod capul Sfantului Ioan Botezatorul.

In timp, oamenii au asociat acestei sarbatori numeroase traditii si superstitii pagane, uitand astfel de lucrurile cu adevarat importante referitoare la Sfantul Ioan Botezatorul.

Mai jos gasiti cateva detalii inedite referitoare la acest sfant deosebit de important, informatii oferite credinciosilor de Parintele Sofian Boghiu.

1. Parintii Sfantului Ioan Botezatorul, Zaharia si Elisabeta, mor la scurt timp de la nasterea pruncului Ioan care este ingrijit de o rudenie pana la varsta de 10 ani. Apoi, el pleaca in pustie, traind intr-o pestera vreme de mai bine de 20 de ani. Aceasta perioada are rol de purificare si de pregatire a Sfantului pentru misiunea de mai tarziu. Tocmai de aceea, in iconografia religioasa, Sfantul Ioan Botezatorul este prezentat ca un inger, imbracat doar intr-o haina din par de camila si inconjurat adesea de animale salbatice.

2. Moastele Sfantului Ioan Botezatorul au cunoscut un traseu sinuos. Capul lui a fost recuperat din palatul lui Irod si purtat mai intai prin Siria, Mesopotamia, Egipt, aflandu-se astazi intr-o moschee din Damasc, ridicata pe ruinele unei catedrale inchinate Sfantului. Se spune ca bolnavii ajunsi acolo se vindeca, in special orbii care inconjoasa moscheea. Trupul Sfantului Ioan Botezatorul a fost mai intai ingropat in Sevastia pana in 362, apoi dus in Alexandria, dupa care i s-a pierdut urma. Astazi, mana dreapta a Sfantului Ioan se afla la Manastirea Sfantului Dionisie, pe muntele Athos.

3. O particia din moastele Sfantului Ioan Botezatorul se afla la Biserica „Vasile cel Mare” de pe Calea Victoriei, in Bucuresti, alaturi de o particica a Sfintei Cruci si a altor moastre a mai multor sfinti importanti, cum ar fi Sfantul Gheorghe, Sfantul Elefterie si mana Sfintei Paraschiva.

4. Se spune ca Sfantul Ioan Botezatorul si Maica Domnului sunt cei mai puternici mijlocitori in fata lui Dumnezeu, iar rugaciunile lor sunt cele mai primite.

5. O buna bucata de vreme, oamenii au crezut ca Sfantul Ioan era Mesia, insa acesta a negat intotdeauna, fiind un model de smerenie si facand mereu o comparatie intre el si Iisus Hristos: „El, Iisus, sa creasca, sa fie cat mai cunoscut de lume, iar eu sa scad”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA