SALVARE: 45 de cercetași și cei 6 însoțitori au fost salvați din viscol din Muntii Rodnei (FOTO/VIDEO)

0
353

45 de cercetași și cei 6 însoțitori ai lor au fost salvați din viscol în această seară, de pe munții din apropierea orașului Borșa, ca urmare a unei acțiuni comune a echipei Salvamont Borșa, Jandarmeriei Montane și Pompierilor maramureșeni.

Cercetașii se aflau pe un traseu în zona Lacului Știol, la o altitudine de aproximativ 1700 m, iar în jurul orei 17.00 au fost surprinși de viscol. Grupul era supravegheat îndeaproape de către jandarmii montani, care au sesizat că unii dintre cercetași au intrat în panică din cauza vremii nefavorabile și au cerut sprijinul echipei Salvamont pentru coborârea tinerilor de pe munte.
Cei 51 de cercetași au fost conduși până la telescaun și au coborât sub supravegherea jandarmilor și salvamontiștilor sosiți în sprijin, până în complexul turistic Borșa. Acolo au fost preluați de către echipajele S.M.U.R.D. și ale Serviciului de Ambulanță Județean și transportați la Spitalul Orășenesc din localitate. Pentru transportul tinerilor, Primăria orașului Borșa a pus la dispoziție două microbuze.
Acțiunea a fost coordonată de către ing. Anton Rohian, prefectul județului Maramureș, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
La această oră, toți componenții grupului sunt în afară de orice pericol. Cercetașii, cu vârste între 14 și 18 ani,  se aflau într-o activitate organizată în zonă, iar la plecare au fost avertizați de către salvamontiști și jandarmii montani, să renunțe la parcurgerea traseului, pentru că vremea se va înrăutăți, iar echipamentul lor este necorespunzător.

ACTUALIZARE

Revenim asupra comunicatului de presă elaborat în data de 03 februarie a.c., în care se preciza faptul că 45 de cercetaşi şi cei 6 însoţitori ai lor au fost salvaţi din viscol, de pe munţii din apropierea oraşului Borşa, ca urmare a unei acţiuni comune a echipei Salvamont Bora, Jandarmeriei Montane şi Pompierilor maramureşeni.

 În virtutea bunei colaborări dintre toate structurile şi echipele implicate în salvarea grupului de cercetaşi, dorim să adresăm mulţumiri echipei şi administratorilor de la telescaunul din Borşa, care în după-amiaza zilei de marţi 3 februarie a.c., au pus la dispoziţie un utilaj pentru tasat zăpada (Ratac), pentru  a asigura deplasarea în timp operativ a echipelor de salvatori şi a fi transportat în siguranţă întregul grup.


Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.