S-A ANUNȚAT COD ROȘU – Risc de avalanșă pe Creasta Cocoșului

0
904
Foto: Salvamont

S-A ANUNȚAT COD ROȘU  Cod roșu de la Administraţia Naţională de Meteorologie cu privire la un risc mare de avalanşă în masivele montane din România.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Nordică a Carpaților Orientali, în zona Munților Rodnei, prezintă un risc însemnat. La peste 1800 m, startul superior este format din zăpadă uscată, cu coeziune slabă între cristale, depusă peste un strat ușor consolidat, în care regăsim plăci de vânt mai vechi sau peste cruste subțiri de gheață.

În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă, cu rezistență relativ scăzută. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la peste 1800 m chiar şi la supraîncărcări slabe, mai ales pe pantele înclinate, iar sub 1800 m declanșările sunt posibile în cazuri izolate, la supraîncărcări mari.

Pericol de avalanșă în zona Creasta Cocosului. La peste 1.400 m, precum și pe văile montane, zăpada depășeste 70 cm, stratul de zăpadă fiind foarte instabil. În zona Creasta Cocoșului pericolul de avalanșă  este de gradul 3-4.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.