ROMÂNII, BĂUTORI DE BERE – Consumul de bere pe cap de locuitor a atins 80 de litri

0
239

Volumul pieței berii a atins anul trecut 15,8 milioane de hectolitri, în creștere cu 6,5% raportat la cifrele înregistrate anul anterior, consumul pe cap de locuitor urcând astfel la 80 de litri, de la 74 de litri, a anunțat, marți, Ciprian Sandu, public affairs manager, Asociația Berarii României.

„Consumul total al berii a crescut de la 14,9 milioane de hectolitri, în 2014, la 15,8 milioane de hectolitri în 2015. Observăm că, după doi ani de recul al pieței, am înregistrat o creștere a pieței, dar totuși suntem departe de anul de vârf din 2008, anul de dinainte de criză. Ulterior evoluția a cunoscut un trend descendent, apoi o creștere organică în 2012 și acum o revenire, în 2015. Această cifră de 15,8 milioane de hectolitri plasează România într-un top european al consumului pe locul 7, după Germania, care este lider detașat cu 80 de milioane hectolitri, Marea Britanie, Polonia, Spania, Franța și Italia”, a spus Sandu.

Din punct de vedere al consumului pe cap de locuitor, România, cu 80 de litri, ocupă locul opt într-un top european de profil, după Cehia, Germania, Polonia, Austria, Irlanda, Croația, Lituania.

„Într-un top european al consumului de bere pe cap de locuitor, Cehia se situează pe primul loc, cu o cifră impresionantă 150 de litri. Cehia, deși este un stat mic, are un turism turism intensiv, iar turiștii apreciază berăriile pragheze și din alte regiuni ale Cehiei și, astfel, se ajunge la o cifră impresionantă”, a explicat acesta.

În 2015, importurile de bere pe piața românească au scăzut cu 0,1 milioane hectolitri față de 2014, atingând 0,35 milioane de hectolitri, menținându-se, astfel, la nivelul de sub 3% din piață. Această situație s-a datorat faptului că industria autohtonă a fost preocupată să diversifice produsele, peste 97% din producție fiind de proveniență autohtonă.

„Românii apreciază berea produsă acasă. Remarcăm din nou o evoluție pozitivă. În ceea ce privește exporturile, acestea au înregistrat o ușoară creștere, de 0,2 milioane hectolitri față de anul anterior, atingând 0,5 milioane hectolitri. Destinațiile de export sunt statele apropiate, cum ar fi Ungaria, Bulgaria, Turcia, Macedonia, sau state cu o comunitate numeroasă de români, precum Italia”, a precizat reprezentantul Asociației Berarii României.

continuarea pe agerpres.ro

 

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.