AcasăEvenimentREGENERARE - Aproape 800 de hectare de pădure vor fi reîmpădurite de...

REGENERARE – Aproape 800 de hectare de pădure vor fi reîmpădurite de Direcţia Silvică Maramureş în acest an

spot_img

DISTRIBUIȚI

Deşi stratul de omăt este generos în maramureş, la direcţia Silvică se fac deja planuri şi socoteli pentru campania de reîmpădurire. Şi în acest an au fost deja identificate zonele care vor beneficia de regenerare, suprafeţe ale Direcţiei Silvice dar şi proprietăţi private administrate de aceasta.

“La începutul primului an calendaristic se fac primele expertize tehnice în ceea ce înseamnă suprafeţele de regenerat pentru anul în curs. Direcţia Silvică Maramureş a făcut aceste calcule şi au reieşit 771 de hectare care vor fi regenerate în anul 2016 şi aş defalca această suprafaţă pe Fond forestier administrat de către Regia Naţională a pădurilor, Fond forestier de Stat, 639 de hectare şi fond forestier cu contract de administrare, proprietar fiind altul decât Statul Român. Ne gândim la composesorate, parohii, unităţi administrativ teritoriale pe suprafaţă de 132 de hectare. Ca şi o concluzie, suprafaţa ce va fi regenerată în anul 2016 va fi de 771 de hectare”, a declarat Mihai Leşan, purtătorul de cuvânt al Direcţiai Silvice Maramureş.

Puieţii necesari pentru această amplă operaţiune au fost deja produşi în pepinierele proprii, astfel că, în loc să cumpere, Direcţia are un excedent pe care îl va valorifica ulterior.

”Odată cu calculul acestei suprafeţe s-a făcut şi calculul tehnic pe specii a necesarului de puieţi forestieri. Direcţia Silvică Maramureş este direcţie mare, o direcţie cu o amplitudine ecologică foarte mare. Pornim din zona de şleau de câmpie din zona de luncă în zona Ulmeniului şi zona Şomcutei şi ajungem în zona de deal, respectiv munte în zona Poienile de sub munte, respectiv Vişeu. Direcţia Silvică Maramureş, prin cele 89 de pepiniere proprii a produs, pentru anul 2016, 12 specii diferite de puieţi forestieri. Ca şi necesar de împădurit vorbim de 1.588.000 de puieţi dintr-un total de 2.192.000 de puieţi produşi în anul 2016. Facem cu această ocazie un apel persoanelor fizice, persoanelor juridice care deţin teren sau pădure şi vor să-şi regenereze suprafeţele anunţăm public faptul că Direcţia Silvică Maramureş în anul 2016 are un excedent de puieţi de molid de 548.000, un excedent de puieţi de brad de 196.000, iar în zona de câmpie avem un excedent de puieţi de salcâm. După ce ne facem împăduririle noastre, aceşti puieţi pot fi achiziţionaţi contra-cost de către cei care doresc”, a mai spus Leşan.

Preţul mediu pentru 1.000 de bucăţi de puieţi începe de la 400 de lei şi ajunge până la 500 de lei, preţ la care se adaugă şi TVA-ul. Împădurirea va începe odată cu debutul lunii martie şi va continua până la jumătatea lunii aprilie.

„Ultima şedinţă tehnică va avea loc la sfârşitul lunii februarie, după ce în zonele de câmpie se topeşte zăpada, urmând ca această campanie de împădurire să fie declanşată odată cu „Luna plantării arborilor”, cunoscută şi recunoscută la nivel local şi naţional, din 15 martie în 15 aprilie vor demara primele şantiere de împăduriri din judeţ”, spune Leșan.

Cele mai întinse suprafeţe care vor fi regenerate sunt în zonele de deal şi de munte. Ocolul Silvic Vişeu împădureşte cel mai mult, urmează Ocolul Silvic Poienile de sub Munte, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț iar cele mai puțin regenerate, datorită faptului că în zonele respective se promovează și regenerarea naturală, sunt Ocoalele Șomcuta și Ulmeni.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA