PROIECT DEPUS LA PARLAMENT – Cei care vor să obţină permisul de conducere, obligați să facă un curs de prim ajutor

1
358
foto http://ioanamolnar.ro/

PROIECT DEPUS LA PARLAMENT Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus în Parlament un proiect de lege prin care persoanele care urmează cursurile şcolilor auto sunt obligate să promoveze şi un curs de prim ajutor în vederea obţinerii permisului de conducere. Proiectul de lege va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Potrivit proiectului, în vederea obţinerii permisului de conducere, candidaţii au obligaţia de a efectua, pe parcursul activităţilor de pregătire teoretică şi practică, şi promova un curs de prim ajutor în trafic.

Programa, modalităţile de organizare şi desfăşurare a cursului de prim ajutor în trafic, lista centrelor autorizate pentru instruirea şi testarea teoretică şi practică şi baremul de promovare se stabilesc şi se actualizează prin ordin comun al ministrului Sănăţii şi al ministrului Afacerilor Interne.

„Toţi şoferii vor putea asigura rapid şi corect măsurile de prim ajutor. Datele ştiinţifice susţin acest demers: câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, (…) intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire.

Pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii. Efectuate incorect pot duce la sechele grave”, scrie Tudor Ciuhodaru, în expunerea de motive.

Deputatul mai susţine că în Europa există 16 state care au implementat deja măsuri similare, printre care Marea Britanie, Germania, Norvegia, Elveţia şi Danemarca.

”Câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toţi şoferii vor putea asigura rapid şi corect măsurile de prim ajutor. Promovarea unui curs de prim ajutor în trafic ar putea fi introdusă la examenul de obţinere a permisului de conducere. Voi depune acest proiect legislativ.” a declarat Tudor Ciuhodaru.

Proiectul legislativ inițiat de el este argumentat de:

”1. câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte (lipsa oxigării are efecte fatale în 4 minute, inima încetează să bată la 4 minute după oprirea respiraţiei, afectarea permanentă a creierului survine în 4-6 minute);

2. intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire;

3. pentru a fi cu adevărat eficiente măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii;

4. efectuate incorect pot duce la sechele grave (traumatismele coloanei cervicale!)

5. peste 50% din decese au loc în primele minute de după accident;

6. rata mare a mortalităţii în accidentele rutiere survenite în afara localităţii şi în rural. Din cele 2300 de decese prin accidente rutiere din România doar 20% (450cazuri) au avut loc în urban, unde teoretic sunt mai multe resurse medicale disponibile dar 80% au loc în afara localităţilor şi în rural, acolo unde şi timpii de intervenţie cresc.

7. În Uniunea Europeană 16 state, printre care se numără Anglia, Germania, Norvegia, Elveţia, Danemarca, au implementat deja obligativitatea instruirii şi testării măsurilor de prim ajutor pentru toţi cei care doresc să obţină un permis de conducere”.

sursa INFO

sursa FOTO

Te-ar mai putea interesa

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Daca chiar vor ajunge sa adopte o astfel de lege parlamentarii nostri, presupun ca se va referi la cursuri de prim ajutor in caz de accident rutier. In acest caz isi imagineaza macar stimabilii nostri parlamentari cate victime care vor fi implicate in accidente rutiere scapand cu viata ca prin urechile acului „doar” cu coloana fracturata vor deceda (din pacate) din cauza ca toti soferii vor acorda primul ajutor unor astfel de accidentati ? Vor fi scoase victimele din masinile accidentate in scopul acordarii primului ajutor de catre participanti la trafic fiind in acest fel condamnate la moarte. E bine? E rau ? Eu zic ca si pentru un medic de pe ambulanta e greu sa se pronunte in strada din acest punct de vedere. Dar acestia au in dotare gulere cervicale si pot cel putin reduce la minim riscurile in astfel de cazuri. Sincer nici nu vreau sa-mi imaginez ce urmari ar avea o astfel de masura. Eu m-as limita sa le pretind participantilor la trafic sa sune la 112, sa ia masuri pt a semnaliza locul accidentului ( triunghiuri reflectorizante, lumini de avarii, etc) sa fie pregatiti sa intervina cu stingatoare in cazul izbucnirii unui incendiu la vehiculele implicate, sa opreasca motorul masinii implicate daca mai functioneaza si probabil ar mai fi multe alte masuri mult mai utile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.