PROGNOZĂ ANM – Ninsorile revin în toată țara, iar în Maramureș temperaturile coboară la -14 grade

0
2655

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni o răcire accentuată a vremii, în special după 14-15 ianuarie, interval de la care sunt estimate și precipitații în toate regiunile, la început sub formă de ploaie, ulterior predominând ninsorile, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 11 – 24 ianuarie, publicată luni.În Transilvania, la începutul intervalului de prognoză vremea se va menține caldă pentru această perioadă a anului, deși temperatura aerului va scădea ușor de la o zi la alta. Valorile maxime diurne vor coborî de la 9 – 10 grade în prima zi spre 2 grade în 14 și 15 ianuarie, pentru ca, ulterior, procesul de răcire să se accentueze, iar în intervalul 17 – 21 ianuarie nu se vor mai depăși -7 până la – 6 grade la amiază, pe întreaga regiune. Ulterior, maximele vor crește treptat, spre valori normale pentru ultima decadă a lunii ianuarie, de aproximativ -2 grade. Temperaturile nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, fiind în scădere de la 2 – 3 grade, în primele nopți, spre -15 grade în jurul datei de 19 ianuarie, pentru ca apoi să crească treptat până la -10 grade, în medie, în ultima noapte. În primele două zile ale intervalului de prognoză vor predomina ploile, apoi vor fi precipitații mixte, iar după data de 15 ianuarie va ninge local și temporar, dar mai important cantitativ în jurul datelor de 15 și 19 ianuarie.

În Maramureș, până pe 15 ianuarie, media valorilor termice diurne se va menține pozitivă, dar va fi în scădere de la 7 – 8 grade spre 2 grade. După această dată, vremea va deveni rece, cu medii ale maximelor, la începutul celei de-a doua săptămâni, la -8 la -6 grade. Apoi, deși valorile termice diurne vor crește ușor, la sfârșitul intervalului media acestora nu va depăși -2 grade. Temperaturile minime vor scădea semnificativ până la începutul celei de-a doua săptămâni de la 2 grade până la -14 spre -12 grade, în medie. Către sfârșitul intervalului, media valorilor minimelor se va situa în jurul a -10 grade. Temporar, se vor semnala precipitații, mai ales în prima săptămână. În primele două zile va ploua, izolat mai însemnat cantitativ, iar ulterior, odată cu răcirea vremii, vor predomina ninsorile, slabe cantitativ.

La munte, în prima săptămână, vremea se va răci accentuat. Astfel, la începutul intervalului vor fi valori medii diurne de 6 – 7 grade și nocturne de aproximativ zero grade, iar pe 18 și 19 ianuarie se vor înregistra -12 grade pe timpul zilei și -18 grade noaptea. Regimul termic va marca o creștere treptată, iar la sfârșitul intervalului de prognoză media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între -6 și -4 grade și a celor minime se va situa în jurul a -12 grade. În prima zi se vor semnala precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, apoi va ninge, cu o probabilitate mai mare și mai abundent, în intervalele 11-14 ianuarie, respectiv 15-18 ianuarie.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.