AcasăMARAMURESUL ISTORICPrivatizare Oltchim. Ponta: Vom sesiza DNA. Cineva trebuie să plătească pentru această...

Privatizare Oltchim. Ponta: Vom sesiza DNA. Cineva trebuie să plătească pentru această situaţie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, susţin, marţi, o conferinţă de presă pe tema privatizării combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, la sediul Ministerului Economiei.
Principalele declarații ale premierului
Am considerat să punem la dispoziţia media câteva dintre datele care au marcat ultimii anii de involuţie de la Oltchim
Oltchim înseamnă unităţi economice care depind de Oltchim (Argeş, Gorj)
Situaţia de la Oltchim este în responsabilitatea Guvernului, iar rezultatul final va trebui să ducă la continuarea existenţei Oltchim, la păstrarea locurilor de muncă, la recuperarea datoriilor, de a aduce combinatul pe profit
În 2006, PCC devine acţionar minoritar la Oltchim. 2009, 2010, 2011 – o cădere gravă privind pierderile acumulate şi a datoriile acumulate
În 31 decembrie 2009, Oltchim avea datorii de 11 milioane de lei către furnizori, 7 milioane de lei către buget de stat, 5 milioane către creditori
În 2009, s-ar fi putut salva Oltchimul foarte uşor. Timp de trei ani, din motive obiective sau subiective, Oltchim a devenit o societate fără ieşire.
În ultima perioadă, atât ministerul Economiei, cât şi ANAF au pornit în investigarea cauzelor care au dus Oltchim să acumuleze aceste datorii.
Nu cred că vom putea recupera ceea ce s-a pierdut. Cineva trebuie să plătească pentru această situaţie. Vom sesiza DNA pentru Oltchim
Privatizarea Oltchim este prioritară pentru boardul FMI din septembrie.
Dan Diaconescu a venit cu o ofertă în conformitate cu caietul de sarcini. Nu s-a modificat nimic după 21 septembrie.
Există lucruri care nu se cunosc: conversia datoriei AVAS în Acţiuni, Guvernul a dorit să facă această conversie. Conform legii, această conversie se poate face când deţii două treimi din adunarea generală a acţionarilor a Oltchim.
Compania rusă TISE a comunicat pe 17 septembrie că „decizia noastră este de a nu participa în procesul de privatizare a Oltchim. Decizia nu exclude interesul nostru de a continua cooperarea cu România în ceea ce priveşte o eventuală privatizare”.
OMV Petrom şi-a dat acordul de a negocia vânzarea Arpechim către cel care va deveni proprietar majoritar la Oltchim. Cea mai importantă parte pentru Oltchim a fost transferată de la Arpechim la Oltchim în urmă cu doi ani.
Oferta lui Dan Diaconescu nu este publică.
Suma totală 45 de milioane de euro, plata se poate face până luni. „Confirm că dispun de suficiente resurse pentru tranzacţia prezentă”.
Dacă se dovedeşte falsă, va fi acuzat de înşelăciune.
„Planul de afaceri: eficientizarea Oltchim, prezentat numai în condiţiile în care voi câştiga licitaţia, în termen de 48 de ore”. Termenul a expirat de mult.
Dacă banii vor fi plătiţi de Dan Diaconescu vor fi acordaţi ca împrumut de salvgardare, pentru funcţionarea combinatului, iar dacă nu va plăti preţul de 45 de milioane de euro, responsabilitatea combinatului Oltchim rămâne în sarcina Guvernului şi suntem pregătiţi să punem un nou management care să oprească contractele dăunătoare pentru Oltchim, să rezolve problemele juridice, pentru ca Oltchim să repornească.
O nouă decizie vizavi de Oltchim o vom anunţa luni, 1 octombrie, când ar trebui să se semneze contractul de privatizare.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Contractul nu a fost însă semnat. Diaconescu a spus luni, după ce ieșirea din sediul Ministerului Economiei, că nu a fost semnat contractul pentru privatizarea Oltchim, spunând că acesta conţine greşeli.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA