AcasăEvenimentPrimarul din Baia Sprie şi-a angajat fratele la primarie. ANI a gasit...

Primarul din Baia Sprie şi-a angajat fratele la primarie. ANI a gasit un conflict de interese

spot_img

DISTRIBUIȚI

În calitate de primar a semnat atât documentele prin care fratele său a fost angajat în cadrul Primăriei orașului Baia Sprie (contractul individual de muncă și actul adițional la contractul de muncă), cât și  dispoziția de încetare a contractului individual de muncă al acestuia, încălcând, astfel, dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004.

Persoanele menționate au încălcat art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, art. 75, lit. a) și f) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:  […] soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […] ; o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”, dispozițiile art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii; În situaţiile prevăzute la alin. 1, consilierii locali […] sunt obligaţi să anunţe la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl au în problema respectivă”.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”. „Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA