AcasăNews AlertPREMIERĂ - Parteneriat cultural între Ambasada SUA și Municipiul Baia Mare....

PREMIERĂ – Parteneriat cultural între Ambasada SUA și Municipiul Baia Mare. Musicalul „Hairspray” s-a jucat la Teatrul Municipal cu sala arhiplină și a avut un succes răsunător

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sala mare a Teatrului Municipal s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru spectatorii care au venit să asiste la premiera musicalului „Hairspray”. Evenimentul a fost organizat de Fundația Baia Mare 2021- Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Municipiului Baia Mare în parteneriat cu Ambasada SUA, Fundaţia Centrul de Tineret pentru Unesco din România şi Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

„Hairspray” în România, dorind să popularizeze un gen teatral mai puţin cunoscut în România: musicalul în stil Broadway.

MEZ_7328
„Este o bucurie să ne întâlnim în această seară la un eveniment unic pe care îl găzduieşte Teatrul Municipal împreună bineînţeles cu Ambasada Statelor Unite. Este un mesaj foarte important pentru comunitatea noastră, un mesaj care se pliază foarte bine pe ceea ce înseamnă comunitatea noastră băimăreană pentru că am spus-o de fiecare dată că cea mai importantă valoare a comunităţii noastre este diversitatea. Poate că fiecare dintre noi avem un gând despre cum putem să scoatem în evidenţă lucrurile frumoase pe care le ştim din istoria noastră, lucrurile frumoase pe care le-am primit de la părinţii şi bunicii noştri, lucrurile frumoase care ţin de fiecare dintre noi, indiferent de ceea ce suntem. Ceea ce suntem din punct de vedere religios, ceea ce suntem din punct de vedere etnic pentru că toţi, împreună cu toate aceste valori ale noastre formăm o frumoasă comunitate. Şi această frumoasă comunitate, astăzi, prin dumneavoastră, prin ochii, mintea şi inima dumneavoastră primeşte această piesă, acest spectacol, un spectacol mesaj, un spectacol care arată că prin muzică, prin dans, prin lucruri care ţin de bucuria sufletului, putem să transmitem şi mesaje foarte, foarte profunde şi mesaje care întotdeauna ne duc cu gândul la lucruri care trebuie să le facem de multe ori în mintea şi în sufletul nostru sau în comunitatea noastră” a declarat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.


Prezent la premieră a fost şi Ronald E. Hawkins, Consilier pentru presă şi cultură în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. După ce a salutat audienţa în limba română, salut care a fost primit cu foarte mult entuziasm de către toţi cei prezenţi în sală, Ronald E. Hawkins a vorbit despre toleranţi, acceptare şi normalitate.

MEZ_7382
„Este minunat să mă aflu aici în această seară şi vă mulţumesc tuturor că aţi venit. Sunt onorat să împarte această scenă cu distinsul primar de Baia Mare, cu profesorul Dimitriu şi, în spatele meu, distribuţia, studenţii care vin de la Universitatea din Galaţi. În această seară veţi fi transpuşi în anii 1960 în Baltimore, pe vremea când segregarea era o realitate.

Segregarea este faptul că un lucru atât de simplu care se referă la faptul că culoarea pielii este importantă şi face diferenţa între oameni. În timp ce ni se transmite un mesaj foarte puternic vă veţi distra de minune. Muzica este extraordinară, energia vă va ridica din scaun şi în această seară dedicăm acest spectacol tuturor care îşi doresc un viitor mai bun, sunt toleranţi şi ştiu că acceptarea este o normalitate”, a declarat şi Ronald E. Hawkins, Consilier pentru presă şi cultură în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
Intrarea la eveniment a fost liberă iar în sală şi-au găsit locuri tineri, adulţi şi chiar persoane de vârsta a treia, fiecare generaţie având ceva în comun: iubirea pentru frumos, pentru artă şi toleranţa.

MEZ_7512
“Există de fiecare dată o istorie a unei comunităţi, există de fiecare dată şi lucruri mai bine înţelese sau lucruri mai puţin bine înţelese. Dar poate că, odată cu acest eveniment, odată cu acest parteneriat pentru frumos pe care îl avem cu Ambasada Statelor Unite vom putea să facem un pas important spre un mesaj important: că suntem o comunitate frumoasă, unită, liberă, deschisă, tolerantă şi dornică de a atrage în mijlocul ei pe toţi cei care au ceva valoros de oderit. Cred că împreună vom face acest lucru pentru că eu personal m-am săturat de etichete false, eu personal m-am săturat să se spună lucruri de multe ori mincinoase despre noi. Fiecare dintre noi ştim cum suntem şi suntem buni, suntem iubitori, suntem torelanţi, suntem prietenoşi, suntem băimăreni şi vă mulţumesc pentru acest lucru (…) Mă bucur foarte mult că astăzi, aici între noi este un grup de tineri care dau un exemplu comunităţii lor, comunitatea lor care este fapt comunitatea noastră. Un grup de tineri care arată cum poţi să evoluezi într-un mod foarte frumos. Un grup de tineri romi din comunitatea noastră băimăreană care împreună cu familiile lor au înţeles să depăşească această barieră de multe ori falsă sau prost înţeleasă a relaţiei dintre noi. Au studiat, cu toate greutăţile şi cu toate piedicile şi cu unele priviri nu tocmai prietenoase atunci când mergeau la şcoală şi astăzi sunt tineri care sunt aici între noi şi nu-i pteţi deosebi, nu-i putem deosebi, sunt ca şi noi. Mi-aş dori ca toţi, indiferent de ce etnie suntem sau de ce religie suntem aici la noi în comunitate să ne deosebim sau să scoatem în evidenţă eventual lucrurile care sunt frumoase şi valoroase în cultura noastră şi vom face acest lucru. Vom face acest lucru într-un mod foarte înălţător şi vom face acest lucru bineînţeles dând un exemplu şi celorlalte comunităţi, nu doar din România ci şi din Europa pentru că noi, întotdeauna am fost o familie. Noi, români, maghiari, germani, evrei, romi, toţi împreună”, a mai spus Cătălin Cherecheş.

MEZ_7577
În 2003, muzicalul american Hairspray, de pe Broadway, câştiga opt premii Tony, inclusiv pe cele pentru cel mai bun musical şi pentru cea mai bună coloană sonoră originală. Pe lângă trofeele obţinute, piesa este un mesaj clar despre toleranţă şi unitate a comunităţii. Cu toate că în Baia Mare există un Centru Universitar puternic, în cadrul acesteia nu există o Facultate de Teatru. Cu toate că înfiinţarea uneia pare în acest moment un vis imposibil, este posibilă realizarea unei secţii de studii post-universitare cu acest profil.

MEZ_7526
„Am să invit acum un om care ne-a dat într-un fel ocazia din punct de vedere al speciei artistice să vedem acest spectacol, un om care pentru noi, pentru români este o personalitate din lumea teatrului, este un profesor universitar care a venit cu sufletul deschis spre noi, spre Baia Mare şi alături de care cred că vom putea face foarte multe şii frumoase lucruri pentru că probabil nu vom avea niciodată aici la Baia Mare o Facultate de teatru. Nu ştiu dacă vom avea dar poate că împreună cu alte universităţi, poate şi cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite, poate şi cu sprijinul altor parteneri, vom putea aici să facem un filon de studii post-universitare teatrale pentru că şi în perspectiva candidaturii noastre şi devenirii noastre ca şi Capitală Culturală Europaenă în 2021, cred că acest lucru poate să valorizeze demersul nostru”, a punctat Cătălin Cherecheş.


„Miza acestui spectacol o reprezintă un test: dacă musicalul american de pe Broadway este pe gustul publicului din România, dacă acest gen muzical poate reprezenta o perspectivă pentru cele 11 teatre muzicale profesioniste care există în ţara noastră şi dacă ar trebui ca sistemul nostru de învăţământ superior să pregătească un tip special de actori pentru acest gen de teatru. Ambasada Statelor Unite la Bucureşti ne-a onorat cu încrederea de a face acest test în România, ne-a propus proiectul Hairspray şi l-a sponsorizat. În 24 februarie acest spectacol a avut premiera la Galaţi. Pe 26 februarie spectacolul a fost prezentat la Cluj Napoca iar azi, pe 27 februarie ne simţim onoraţi să-l susţinem în faţa publicului din Baia Mare. Veţi avea în faţa dumneavoastră trei promoţii ale masteratului de Teatru muzical de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi care au pregătit piesa în limba engleză şi pe partiturile originale acest titlu celebru, distins cu opt premii Tony şi care a cunoscut şi producţia unui film muzical deosebit de apreciat, cu mari personalităţi artistice ale ecranului american. În caest spectacol este prezentat un episod al luptei pentru drepturi egale şi integrare a populaţiei de culoare din America anilor 60. Un subiect ce doreşte să îmbrăţişeze idealurile egalităţii, meritocraţiei şi dreptăţii. Prin muzică şi dans Hairspray aduce în scenă divertisment şi propune o idee căreia cu toţii ar trebui să ne alăturăm într-un efort de solidaritate şi înţelegere superioară a vieţii şi a relaţiilor dintre oameni”, a spus Prof. Corneliu Dumitriu, reprezentant Universitatea de Jos, Galaţi.MEZ_7518
Municipiul Baia Mare este al treilea oraş din ţară care a beneficiat de această reprezentaţie şi întreg spectacolul a fost de fapt un test pe care băimărenii l-au trecut cu brio. Reprezentanţi ai Ambasadei Americii la Bucureşti vor veni din nou în Baia Mare la jumătatea acestui an pentru un proiect, un gest simbolic care va fi realizat de data aceasta împreună cu municipalitatea băimăreană.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA