POLIOMIELITA LA GRANIȚĂ – Dr. Raed Arafat recomandă să se respecte schemele de vaccinare!

0
456

Autorităţile din România sunt în alertă după ce două cazuri de poliomielită au fost confirmate în Ucraina. Ministrul Sănătăţii se teme că virusul ar putea ajunge pe teritoriul ţării noastre odată cu valul de refugiaţi. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat  că nu există pericolul epidemiilor aduse de refugaiţi, însă a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de nevaccinare în cazul poliomielitei.

Sunt boli contagioase care apar, care reprezintă un risc, dar riscul nu vine neapărat numai prin refugiaţi, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat în ministerul de Interne a subliniat că mulţi părinţi nu au vaccinat copiii, ca urmare a campaniei anti-vaccinare, dusă inclusiv de unii medici, iar asta poate reprezenta un pericol.

”Nu mai putem să ne jucăm cu aceste lucruri. Nevaccinarea ne vulnerabilizează. Faptul că ai deja poliomielită la graniţa României, în Ucraina, este o problemă. A apărut deja în mai multe ţări”, a atras atenţia secretarul de stat în ministerul de Interne.

Raed Arafat a explicat că  boala,  considerată deja eradicată, a reapărut din lipsa de vaccinare şi din nerespectarea schemelor de vaccinare.  Fondatorul SMURD a făcut apel la respectarea schemelor de vaccinare: ”Recomandarea către toţi este să respecte schemele de vaccinare şi să vaccineze copiii pentru polio şi pentru celelalte boli care sunt în schemele recomandate de medici pentru vaccinare”.

Şi ministerul de Externe le recomandă tuturor românilor care vor călători în Afganistan, Israel, Siria sau Ucraina să se vaccineze împotriva virusului poliomielitei. Imunizarea trebuie făcută cu o lună înaintea călătoriei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe remis joi Ştirile TVR, vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau pentru cazuri de urgență chiar înaintea plecării. Vaccinarea va fi consemnată pe un format tip al OMS „Certificat de vaccinare sau profilaxie” (carnetul galben), specificat în Anexa nr. 6 a Regulamentului Sanitar Internaţional 2005, iar acest carnet va însoţi documentele de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze asupra atenționărilor emise de către instituţiile medicale autorizate din statele sus-menţionate referitor la această problematică.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.