AcasăEvenimentPași spre normalitate - Municipiul Baia Mare va avea o stemă nouă,...

Pași spre normalitate – Municipiul Baia Mare va avea o stemă nouă, modernă și funcțională

spot_img

DISTRIBUIȚI

 

În următoarea şedinţă, consilierii municipali vor dezbate un proiect de hotărâre care vizează modificarea actualei steme oficiale a Băii Mari. Stema oficială a fost recompusă şi redesenată păstrându-se aceleaşi simboluri, fiindu-i aduse însă unele ajustări.
În raportul de fundamentare a proiectului se spune: “Ceea ce s-a urmărit este o compoziţie mai strictă şi mai riguroasă, o rearanjare cromatică şi o linie mai fermă, toate menite să mărească caracterul oficial al stemei. Fiecare element este tratat mai simplu, obţinându-se astfel o lizibilitate mai bună a întregului. Redesenarea stemei a permis derivări speciale necesare pentru folosirea ei în orice mediu şi la orice dimensiune. Putem acum să avem un set de steme identice ca şi conţinut, dar adaptate tehnic pentru fiecare situaţie în parte. Un exemplu relevant este stema în variantă monocromă special desenată pentru dimensiuni mici de 15-30 de mm înălţime care poate fi folosită pe materialele oficiale în orice condiţii tehnice de printare fără să se piardă lizibilitatea”.
Stema cuprinde următoarele elemente: scut despicat, timbrat de o coroana murală de argint cu şapte turnuri crenelate. În interiorul scutului, în cartierul din dreapta pe roşu se află: un miner lucrând cu târnăcopul într-o galerie plasată la baza unui deal impunător, deasupra, crescut din deal, un castan comestibil, cu coroana bogată, totul din argint. Din peretele galeriei se desprinde o floare de mină şi frânturi de metal preţios, din aur.
În cartierul secund, pe câmp albastru, se află un turn pătrat de aur, etajat, dotat cu ferestre, luminate negru, precum şi cu un ceas; turnul se termină cu un acoperiş ascuţit flancat de turnuleţe, aşezat pe o terasă cu mai multe deschideri.
Semnificația figurilor heraldice

Semnificaţiile figurilor heraldice incluse în stema municipiului evocă relieful, bogăţia solului şi a subsolului (castanul comestibil, minerul), precum şi ocupaţia seculară, care dă şi numele municipiului.
Floarea de mină sugerează muzeul de profil existent în Municipiul Baia Mare. Construcţia monumentală din cartierul secund, turnul construit de Iancu de Hunedoara, aminteşte de o perioadă de prosperitate a comunităţii, aspiraţia sa spre progres de-a lungul veacurilor, motiv pentru care istoria locală i-a conferit un loc simbolic. Este monumentul cel mai reprezentativ de artă medievală din Baia Mare, fiind construit în stil gotic şi având o înălţime de peste 40 m. Iniţial, a servit pentru supravegherea strategică a oraşului şi pentru pază împotriva incendiilor. Acum, prin valoarea arhitecturală şi istorică încărcată de semnificaţii, Turnul Ştefan veghează asupra locuitorilor oraşului.
G. Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA