AcasăActualitateSocialOAMENII ROMÂNIEI - Vlad Tăușance, bănățeanul cu ideile artistice din cadrul Fundației...

OAMENII ROMÂNIEI – Vlad Tăușance, bănățeanul cu ideile artistice din cadrul Fundației Baia Mare 2021

spot_img

DISTRIBUIȚI

„Adoptat” de Baia Mare, tânărul în vârstă de 36 de ani s-a dedicat proiectului prin care municipiul dorește să fie nominalizat la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Imediat după alegerile prezidențiale din anul 2014, presa națională a găsit un răspunzător pentru o campanie electorală cu rezonanță în mediul online, o campanie desfășurată de oamenii din spatele președintelui Klaus Iohannis. Acel om avea să fie Vlad Tăușance, „strategul milionului de like-uri”, după cum a fost denumit mai apoi. Astăzi, Vlad a fost „adoptat” de municipiul Baia Mare și alături de o echipă de oameni inimoși lucrează pentru cel mai îndrăzneț proiect al municipalității, acela de a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Funcția de director artistic în cadrul Fundației Baia Mare 2021, fundație prin care municipiul și-a depus caietul de candidatură în competiția europeană, îl determină să se întrebe dacă are capul suficient de spațios pentru această „pălărie”. Imediat vine însă și răspunsul. „În favoarea mea sunt două cărți de poezie publicate, zece ani de jurnalism, cincisprezece ani în care am susținut cultura alternativă la București și patru ani de training în creativitate și comunicare”, spune Vlad care a început de câteva luni să o ia la modul personal când vine vorba de Baia Mare.

A venit în municipiul Baia Mare de câteva luni și oamenii de aici, umorul lor dar și bunul lor simț l-au determinat pe tânărul bănățean să rămână pe plaiurile noastre. Un pasionat al artei culinare, Vlad Tăușance rămâne și un bun jongler al cuvintelor. Știe că puterea stă în cuvânt și ceea ce faci. Iar dacă greșelile își au un loc într-un dintre proiectele sale atunci învață din ele și le pune bine la adăpost pentru a nu le readuce la viață.

Pentru Vlad Tăușance munca este un element definitoriu și cu un laptop și un telefon conectat la roaming este în stare să transforme chiar și malul râului dintr-un orășel din Cambodgia într-un birou de lucru. Exact cum a făcut și în cazul acestei interviu. Noi l-am provocat la o serie de răspunsuri, iar rezultatul îl puteți vedea mai jos.

Fie că este vorba despre Vlad Tăușance, persoana care l-a făcut președinte pe Klaus Iohannis în mediul online, fie că este vorba despre Vlad Tăușance, omul din spatele condeiului, ești un om cunoscut în România. Cum este Vlad Tăușance, omul simplu implicat în cotidianul zilei?

Omul care l-a făcut pe Iohannis președinte în mediul online nu există. Este un text de marketing care a prins pentru că lumea preferă lucrurile simple, vor un nume și o față. Omul despre care vorbești a fost de fapt o echipă adusă împreună de băimăreanul Radu Negulescu și împlinită de Ioan Dan Niculescu, un creativ de cursă lungă din Iași.
Dincolo de strategia și soluțiile noastre de comunicare, românii l-au făcut președinte pe Klaus Iohannis, pe Facebook și la Cotroceni, l-au învestit cu încrederea și speranța lor. Ține tot de români să mențină dialogul, fără precedent aș zice, cu administrația prezidențială, să propună și să sanc­ționeze, să ceară și să ofere soluții.
Am 36 de ani, am crescut fizic la Timișoara și profesional la București, iar acum mă bucur să cunosc România și lumea de pe drumuri. Locuiesc în chirie de când mă știu, am suficienți prieteni cât să nu mă deprim și suficienți bani pe card să pot mânca la restaurant. Îmi plac pisicile.

Business Magazin

Sursa foto: Business Magazin

În acest moment, alături de echipa de la Fundația Baia Mare 2021, suntem 200% concentrați pe competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Avem nevoie de toată mintea și tot sufletul pentru a face acest lucru posibil în următoarele luni, așa cum avem nevoie și de sprijinul întregii comunități. Dacă Baia Mare va juca ca o echipă, vom câștiga. Pentru că asta așteaptă juriul de la orașele candidate: să dovedească spirit de echipă și fair-play. Cred că băimărenii au dovedit cu prisosință aceste valori în sport. Putem să le dovedim și în cultură și în educație. Când un oraș pune aceste două domenii mai presus de orgolii, când Cultura devine o prioritate și o preocupare pentru fiecare locuitor, atunci acel oraș a câștigat deja.

Nu sunt special, nu am stea în frunte, sunt un om simplu, cum suntem toți oameni simpli. Pentru că lucrurile care contează cu adevărat sunt cele simple: libertatea de mișcare și de acțiune, siguranța zilei de mâine, prietenii și familia, dragostea, berea rece, legumele din piață și pâinea proaspătă.

Am acceptat acest proiect pentru că îmi place să mi se spună ”Nu se poate!”. Îmi place când lumea zâmbește ironic când le povestesc viziunea mea. Neîncrederea mă face să fiu și mai entuziast, cam ca un labrador care vede marea. Întrebarea corectă este: merit să fiu aici? Am capul suficient de spațios ca să port pălăria de director artistic? În favoarea mea sunt două cărți de poezie publicate, zece ani de jurnalism, cincisprezece ani în care am susținut cultura alternativă la București și patru ani de training în creativitate și comunicare. Printre oamenii pe care știu să-i aduc împreună se vor afla, însă, și oameni care să fie mai buni sau mai adecvați decât mine. Am insistat să conducem acestă fundație pe criterii de competență și competiție deschisă. Dacă funcționează în business, de ce n-ar funcționa și-ntr-un proiect public?

Activezi în diverse domenii și în majoritatea dintre ele cuvântul de legătură este comunicarea. Care dintre proiecte este cel mai pe sufletul tău și de ce?

Muncesc de la 18 ani și de-abia acum pot să-mi permit să fac doar ce-mi place. Nu accept proiecte de care nu pot să mă îndrăgostesc, măcar pentru o noapte. Pot să-mi aleg partenerii, colaboratorii și beneficiarii și, asta e cel mai bine, pot să aleg proiecte care să aibă impact social, care să schimbe ceva, care să ajute.

De ce te-ai alăturat cauzei susținute de Baia Mare în această competiție europeană și de ce nu ai ales alt oraș?

Baia Mare, prin primarul său, Cătălin Cherecheș, a fost singurul oraș care mi-a propus această responsabilitate. A fost o inițiativă a domnului primar, care a devenit, iată, un proiect al comunității. Am pus în caietul de candidatură, cât de bine m-am priceput, sufletul acestui oraș și un posibil viitor pe care acest suflet să-l locuiască. Vreau să onorez așteptările băimărenilor generate de acest proiect, să punem în fapte mobilizarea fantastică pe care comunitatea a arătat-o online, adunând paginii noastre 21.000 de like-uri în cinci zile.

Duc acest proiect la capăt și pentru că mi-a fost acordat un vot de încredere în ceea ce privește programarea culturală. Este un lucru rar să-ți fie cerută părerea și să-ți fie respectată decizia.

Coborând vocea, aș zice și că mi-e tare drag de orașul acesta, de oamenii primitori, dar demni, de simțul umorului de categorie supergrea și de ubicuitatea horincii. Pe scurt, am început să o iau personal când vine vorba despre Baia Mare.

Claudiu Popescu

Autor foto: Claudiu Popescu

De ce Fundația Baia Mare 2021? De ce te-ai implicat în acest proiect și ce înseamnă practic această muncă?

Vreau să produc schimbare, iar Baia Mare se poate schimba. În bine, evident. Dacă reușim să obținem nominalizarea, vom fi un caz de succes fără precedent în România, începutul unei noi abordări în ceea ce înseamnă participare cetățenească și administrație. Putem să fim Orașul acela despre care se vorbește așa cum vorbim noi acum despre Avignon sau Linz.
Este relativ greu de rezumat ce fac în proiectul acesta: aduc oameni și oportunități împreună, conving oameni să ni se alăture, scriu proiecte și tone de emailuri, citesc cât pot de mult despre noile tendințe în educație, management și resurse umane, ascult cât mai mulți oameni, apoi trag concluzii care devin direcții de acțiune aprobate alături de colegii mei. Este o combinație de jurnalism, antropologie, antreprenoriat, training, relații publice și vânzări. Pun la lucru tot ce am învățat până acum, toate meseriile și slujbele pe care le-am avut. Când o fac bine, iese strategie și programare culturală.

Care sunt principalele proiecte în care ești angrenat acum?

Sunt, în fapt, mutat în Baia Mare, iar atenția mea este dedicată proiectului nostru. Voi păstra câteva colaborări cu parteneri vechi cum ar fi Fundația Friends For Friends, alături de care dezvolt de patru ani experiențe de învățare. Pentru a mă menține conectat la viața pieței voi colabora și cu clienți din zona corporate, mai ales în domeniul resurselor umane.

Ai reușit să finalizezi cu succes multe dintre proiectele tale. Care este cheia succesului și dacă a existat vreodată o perioadă în care să fi simțit că locul tău nu e aici?

Am eșuat în multe inițiative și în câteva meserii. Încă o fac. Dacă aș avea cheia succesului aș ține-o legată la gât. Din păcate, nu o am. Știu doar că am învățat în permanență, mai ales din greșelile făcute la timp. Nu sunt un om de succes. Sunt un om de făcut.

În total faci proiecte multe și diferite. Cât de greu este să le ții la un loc, să le gestionezi în același timp și să le aloci perioada necesară pentru dezvoltarea lor?

Trebuie să accepți faptul că vei și dez­amăgi oameni, că nu toată lumea poate pleca mulțumită de la masă. Trebuie să accepți că multe idei bune ajung la gunoi. Trebuie să țintești sus și să ai răbdare. În rest este o chestiune de antrenament. Lucrez în mintea mea ca la calculator, cu mai multe ferestre și programe deschise.

Sfaturi, sfaturi, sfaturi pentru cei care cochetează doar cu ideea de a fi trainer.

Să fie, de fapt, niște timizi, eventual chiar introvertiți. Ajută când ai în fața ta niște sute de oameni sau zece manageri furioși. Este momentul să-ți depășești limitele. Nu există trainer mai bun decât cineva care-și depășește limite în fața celorlalți.

Câteva amintiri plăcute legate de Baia Mare, printre ultimele orașe care te-a „adoptat”. Un loc care să îţi placă din Baia Mare și de ce anume. Cu ce ai asemăna orașul și de ce?

E prea proaspăt totul ca să vorbesc despre amintiri. Aș vorbi despre oameni, despre discuțiile pe cinstite cu ei, despre modul în care ești privit în ochi, despre bun simț și hotărâre. Baia Mare este un mare stup. M-a uimit de la început senzația că aici toată lumea care merge pe stradă are ceva de făcut. Un bănățean apreciază asta.

Hobby-uri. Dacă mai există timp liber pentru Vlad Tăușance.

Timpul liber ți-l faci, iar lucrurile importante își fac cumva loc în programul tău dacă le iubești cu adevărat. Îmi place să călătoresc, dar îmi port ”biroul” după mine. Un telefon cu roaming, un laptop ușor și o agendă pot transforma orice masă de terasă sau colț de cameră de hotel în spațiu de lucru. Ca să mă înțelegi, răspund la aceste întrebări și la alte emailuri de pe malul râului, într-un orășel din Cambodgia. Ba chiar sunt mai eficient decât aș fi acasă, închis într-o clădire de sticlă și beton.
Sunt pasionat de bucătărie, gătesc la un nivel amator-avansat și sunt în stare să stau în picioare 14 ore pentru a pregăti o masă pentru prieteni. Citesc, obligat și de plăcere, multă literatură de specialitate. Când am vreme, trec pe la sală. Când nu am vreme, fac burtă.

Te-a făcut mai cunoscut denumirea de „strateg al milionului de like-uri”? Aici mă refer la campania lui Klaus Johannis.

Filmul acesta a rulat anul trecut. Hai să nu-l facem serie sau serial. Prefer să-mi amintesc ultima zi de muncă pentru dosarul de candidatură: Andreea, Iza, Mihaela și Raluca traducând la Șuior, eu corectând la Iași alături de echipa Argo Media, emoții și zeci de cafele, primele exemplare ieșite din tipar, somnul de după. Sau prezentarea dosarului de candidatură, energia și emoția, bucuria de a vedea juriul zâmbitor și interesat, horea lui Leșe. Astea sunt amintirile care contează acum. Nu-mi place să mă refugiez în trecut, nu-mi plac pozele și poveștile. Îmi place ce urmează.

O descriere personală. Autocaracterizare.

Nu mi-e frică de muncă, nici nu mi-e jenă să visez la proiecte mari, chiar dacă știu că se vor împlini doar peste ani. Nu prea știu să zic Nu. Folosesc prea mult Nu când îmi încep propozițiile, chiar dacă știu că e greșit. Sunt un om sucit. Cred în dreptate.

Interviu realizat de Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA