AcasăNews AlertOAMENII MARAMUREȘULUI - Norbert Liviu Dohi, vicecampionul european la kickboxing

OAMENII MARAMUREȘULUI – Norbert Liviu Dohi, vicecampionul european la kickboxing

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cine nu ştie ce sport practică Liviu Dohi, Liviu Paco, aşa cum îl ştiu apropiaţii, se poate lăsa înşelat de privirea blajină şi gesturile deschise. Vorba blajină nu trădează faptul că este dublu campion naţional şi vicecampion european la kickboxing, că are centură neagră şi doi Dan la acest sport.

Norbert Liviu Dohi s-a născut în data 17 septembrie 1980, în Sighetu Marmației. A început să practice arte marțiale la vârsta de 9 ani, iar un an mai târziu pășea pentru prima dată în sala de box din orașul natal, avându-l ca antrenor pe maestrul emerit Grigore Vlad (decedat) și pe maestrul Ștețco Adrian.

De ce kickbox?
La început am combinat cele două sporturi (karate și kickbox), iar la vârsta de 12 ani, când s-a deschis primul club de kickbox din Sighetu Marmației, am ales să practice kickbox, avându-l ca antrenor pe Bococi Aurel (fost boxer de performanță, instructor de kickbox). În paralel am practicat și box, sub atenta îndrumare a maestrului Ștețco Adrian, pentru a-și perfecționa loviturile de brațe combinate cu cele de picior. La vremea respectivă kickbox-ul era foarte puțin cunoscut și promovat, neexistând competiții pe această ramură.

Când ai obținut primul titlu de campion național?
În competiții am debutat la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani am obținut primul titlu de campion național. Următoarele două titluri de campion național le-am obținut la 21, respectiv 22 de ani. Am continuat să mă antrenez pentru a participa la cât mai multe competiții.

Care a fost parcursul tău până la centura neagră?
Din păcate, la vârsta de 23 de ani, în timpul unui antrenament, am suferit o accidentare destul de serioasă la maxilarul și pometul stâng. Am fost supus la două intervenții chirurgicale, în urma cărora mi-a fost interzisă practicarea acestui sport, din cauza riscului mare al loviturilor din zona feței. La șase luni după operație am fost contactat de promotorul Florin Ioana, organizator al Galelor Kung Fu Extrem, televizate la vremea respectivă de Prima TV. Am acceptat invitația de a participa la o gală în sistem piramidal (șase cei mai buni sportivi din țară și doi sportivi din străinătate), crezând că voi putea face față. În urma tragerii la sorți am boxat cu Marius Imurluc, campion mondial de kickbox amator. Am pierdut meciul la decizie, în urma a trei reprize.
Acela a fost momentul în care am realizat că accidentarea suferită în urma cu opt luni nu îmi va permite prezența în competiții. Acest lucru m-a împiedicat să continui acest sport. Prin urmare am început cursurile pentru obținerea licenței de instructor de kickbox și antrenor personal. În prezent dețin centura neagră 2 DAN kickbox.

Despre cariera militară ce ne poți spune?
Începând din 2006 până în septembrie 2014 am fost cadru militar. În tot acest timp am continuat să mă antrenez și să antrenez. În septembrie 2014 am renunțat la cariera de militar în favoarea practicării sportului, căruia i-am dedicat 80% din viața. Nu regret alegerea făcută, întrucât iubesc acest sport și toate beneficiile lui, la fel cum iubesc activitatea de instructor.

Ai pus întotdeauna pe primul loc sportul. De ce?
Am absolvit școala nr. 3 Sighetu Marmaţiei, cu rezultate bune la învăţătură, în ciuda faptului că nu am renunţat la practicarea sportului. Momentul înscrierii la liceu a fost unul foarte important. Am ales să frecventez cursurile unei școli profesionale din Sighetu Marmaţiei, în defavoarea unui cu liceu cu program de zi, pentru a putea dedica cât mai mult timp activităţii pe care o îndrăgeam cel mai mult, sportul. Decizia mea a stârnit nemulţumirea părinţilor care credeau că școala este singura modalitate prin care un om poate să realizeze lucruri mari în decursul unei vieţi.
Ambiţia mea însă a depășit-o pe a lor, ceea ce a dus la refuzul părinţilor de a mă sprijini în alegerea făcută.

Cât de greu ţi-a fost să le faci pe toate?
Pe parcursul celor trei ani de școală profesională, am continuat să mă antrenez pentru a mă perfecţiona și pentru a putea participa la cât mai multe competiţii. Întrucât nu am beneficiat de niciun sprijin financiar, la terminarea școlii profesionale m-am angajat la o firmă de tâmplărie, cu scopul de a-mi asigura echipamentele necesare și de plasările la competiţii. Cu toate acestea, nu am renunţat la școală. M-am înscris la cursuri de liceu cu program seral.
Desfășuram în paralel trei activităţi: liceu, slujbă, unde mergeam în schimburi: dimineaţa, după-amiaza și schimbul de noapte, și sală de antrenament. Programul de odihnă era cel mai scurt, întrucât am preferat ca orice moment din timpul liber pe care-l aveam să-l petrec în sala de sport.
Când am început ultimul an de liceu, ideea de a abandona școala îmi venea tot mai des în minte. Oboseala și lipsa de timp liber au început să-și spună cuvântul, dar, în cele din urmă, am decis că lucrurile începute trebuie duse la bun sfârșit. Am absolvit liceul, am continuat munca la atelierul de tâmplărie, dar nu m-am oprit din practicarea sportului. Rezultatele eforturilor depuse pe plan sportiv s-au concretizat în obţinerea unui post de cadru militar.

Cine te-a sprijinit mereu, necondiţionat?
În anul 2003 mi-am întemeiat o familie, iar luna de miere am petrecut-o în sala de antrenament pentru a mă pregăti pentru meciul din 2004 televizat de unul dintre posturile naţionale. În toată cariera de sportiv precum și în toate demersurile făcute și în deciziile importante pe care le-am luat am avut alături două persoane din familie: soţia și fratele meu. Momentul crucial a fost august 2014 când am fost nevoit să aleg între cariera de militar și cea de instructor sportiv. Am ales ca și până la momentul respectiv activitatea de instructor lucru care mi-a adus multe critici și reproșuri.

Ai fost nevoit să slăbești 10 kg. De ce?
Legat de ultima medalie obținută, cea de vicecampion european, lucrurile au stat în felul următor: în data de 16 octombrie am fost contactat de antrenorul Florin Mina (SHINAN 7 DAN), președinte al WKF România, pentru a face parte din lotul României în cadrul acestei competiții. În decursul a 15 zile am fost nevoit să slăbesc 10 kg, pentru a mă încadra în categoria -90 kg. Au fost cele mai dificile 15 zile din cariera de sportiv, luând în considerare sacrificiile făcute (regim alimentar, odihnă, slujbă, familie). În urma medaliei obținute, am fost convocat să fac parte din lotul României care va participa la Campionatul Mondial care va avea loc la Verona în 2016.

Câteva cuvinte de încheiere…
Țin să mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături în tot acest parcurs (antrenori, familie, prieteni, sponsori fără de care aceste deplasări ar fi fost imposibile). În prezent sunt președinte al ACS Kickbox Baia Mare și îmi desfășor activitatea de instructor la Gold Star Gym.
După 27 de ani de carieră sportivă sfătuiesc pe toată lumea, indiferent de vârstă, să facă din sport, oricare ar fi el.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA