MAI E DE AŞTEPTAT – Creditele Prima Casă sunt în continuare blocate

0
119

MAI E DE AŞTEPTAT Cei care vor un credit Prima Casă mai au de aşteptat. Băncile nu mai primesc dosare de trei luni şi îi îndeamnă pe clienţi spre creditele ipotecare.

MAI E DE AŞTEPTAT Oficialii de la Finanţe spun că vor să acorde fonduri suplimentare pentru programul guvernamental, dar după ce vor face o analiză a eficienţei acestuia.

Cei care vor un credit Prima Casă nu au deocamdată nicio şansă.

Noi le-am terminat de tot acum două săptămâni, trei, am primit mail ca s-au epuizat. Nu, nu mai puteţi să solicitaţi, pentru că nu mai primim cereri momentan”, explică funcţionarul unei bănci.

Ministrul Finanţelor a anunţat că va suplimenta fondurile pentru programul Prima Casă, dar o decizie finală încă nu a fost luată. În paralel se face şi o analiză a acestui program prin care şi-au luat casă 182 de mii de români.

Vvrem să vedem ce efecte a produs în această piaţă, care e eficienţa programului şi să definim nişte coordonate astfel încât să fie mai stabil, să nu mai creeze atâta presiune şi angoasă”, spunea, săptămâna trecută, Anca Dragu, ministrul Finanţelor.

Luna aceasta, nouă bănci au primit bani redistribuiţi de la cele care nu şi-au cheltuit fondurile. Suma ajunge doar pentru 250 de dosare de credit, care au fost deja aprobate. Cererea este însă imensă.

Estimez ca ar fi nevoie de fonduri pentru 20-30.000 de dosare, astfel încât programul să funcţioneze normal. Orice client care doreşte un credit Prima Casă şi care nu şi-a depus dosarul până în martie-aprilie anul acesta, în teorie nu mai are nicio şansă de de a obţine un credit acum”, crede Dragoş Nechifor, broker de credit.

Împrumuturile ipotecare standard nu sunt o soluţie pentru toată lumea, pentru că avansul cerut în cazul lor este de până la 6 ori mai mare faţă de cel pentru Prima Casă.

Pentru o locuinţă de 50 de mii de euro, o familie care vrea un împrumut Prima Casă trebuie să aibă un avans de 2.500 de euro, iar venitul necesar este de 2.640 de lei. Pentru un împrumut ipotecar cu avansul de 35%, e nevoie însă de un venit de 4.720 de lei.

 

Prima Casa

Apartament de 50.000 euro

Avans 5%: 2.500 euro

Venit lunar necesar: 2.640 lei

Credit ipotecar standard

Apartament de 50.000 euro

Avans 35%: 17.500 euro

Venit lunar necesar: 4.720 lei

sursa info

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.