INIȚIATIVA LUI CĂTĂLIN CHERECHEȘ – PROVINCIA TRANSILVANIA DE NORD: Primarii din 4 județe se asociază pentru dezvoltarea economică a comunităților

5
3326

INIȚIATIVA LUI CĂTĂLIN CHERECHEȘ   După Alianța Vestului se anunță un nou parteneriat între primarii municipiilor din România, de data aceasta din partea de nord a Transilvaniei. La inițiativa primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, mai multe orașe din județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud și Sălaj vor forma o alianță numită Provincia Transilvania de Nord, alianță care este menită să faciliteze absorbția fondurilor europene pe partea de infrastructură rutieră, feroviară și nu numai.

„Noi, municipiul Baia Mare, am inițiat o astfel de asociere care se va numi Transilvania de Nord, cu Baia Mare, Satu Mare, Zalău, Carei, Sighetu Marmației, Seini. Ideea pe care mergem este cea a infrastructurii, drumul rapid Baia Mare – Satu Mare, cu centura municipiului Baia Mare, drumul rapid Baia Mare – Zalău, care să se intersecteze în Autostrada Transilvania. Avem deschiderea spre Ucraina, cu un pod de mari dimensiuni. Aceste puncte strategice sunt prevăzute în Masterplanul pentru Transport”, a precizat Cătălin Cherecheş.

Cherecheș vrea ca parteneriatul să nu fie doar la nivelul municipiilor ci și la nivelul Consiliilor Județene, pentru a facilita relația dintre unitățile în subordinea administrațiilor județene.

„În România funcţionează foarte multe asociaţii intercomunitare pe apă, deşeuri etc dar ele sunt la nivelul judeţelor. Vrem să le transformăm la nivelul unor regiuni. Automat şi populaţia din Baia Mare merge la o fabrică din Satu Mare şi are nevoie de drum. Suntem punct nodal între România, Ungaria şi Ucraina. Şi cunoaşteţi interesul UE pentru Ucraina. Iar drumurile nu sunt dezvoltate la capacitatea dorită. Este foarte util să nu ne uităm doar în curtea noastră. Trebuie să vedem cum e în Nordul Transilvaniei, în Nordul Moldovei, în Dobrogea şi aşa mai departe astfel încât dezvoltarea economică să fie coerentă, încât să se dezvolte şi celelalte politici de educaţie, programe sociale etc”, a mai spus edilul băimărean.

Potrivit primarului Cherecheș, în cadrul noului parteneriat vor fi dezvoltate și proiecte în domeniul culturii, sportului, turismului, educației și învățământului profesional.

Primul lucru la care ne gândim este drumul rapid, sau un soi de autostradă, între Baia Mare şi Satu Mare, completat cu o centură metropolitană a municipiului Baia Mare, apoi vom continua cu drumul spre Baia Sprie şi unul spre Sighetu Marmaţiei, pentru a dezvolta şi oraşele mici. Vom continua cu un pod rutier care să lege România de Ucraina, după care să facem drumul rapid Baia Mare – Zalău, respectiv intersecţia cu Autostrada Transilvania. Ne dorim şi infrastructura rutieră şi feroviară spre Bistriţa. Sunt lucruri importante pe care le-au gândit şi colegii noştri din Alianţa Vestului şi mă aştept să se întâmple o regionalizare informală a României pe aceste baze ale unor asociaţii create din dorinţa de a ne dezvolta economic, social, cultural. Cred că patriotismul local va deveni motorul dezvoltării României”, a mai declarat Cătălin Cherecheș pentru Mediafax.ro.

ActualMM

Te-ar mai putea interesa

Loading...

5 COMENTARII

 1. Bla, bla, bla … Limba de lemn a politicienilor vinde doar Sperante !!! … In prag de sarbatori si an electoral, magia Craciunului se vrea a fi eclipsata de iluzii ieftine … Concluzia … Romania este stat unitar si nu federal si sunt sceptic ca si-n viitor sa voteze parlamentarii altceva …

 2. nu știu , eu mă tem de așa inițiative pt. că s-ar putea să rupem Ardealuuuu de Ro , așadar lăsați tot ce se mișcă-n țara asta pe mâna Bucureștiului căci ei știu ce-i și cum…..

 3. Mari jegosi sunteți…
  Publicați doar comentariile care va convin , vouă și primarului vostru.
  Presa de 2 bani…
  Ultima data pe aceasta pagina
  Pa…… neprofesionistilor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.