IN JUDECATA – Sigheteanul Ioan MIch a fost trimis in judecata pentru dare de mita, contrabanda si detinere de produse accizabile

0
156

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului MICH IOAN, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– dare de mită, în formă continuată,
– contrabandă,
– infracțiunea de deținere, în afara antrepozitului fiscal, a produselor accizabile supuse marcării, fără să fie marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de țigarete.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie – octombrie 2012, inculpatul Mich Ioan a promis unui denunțător (ofițer de poliție de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmației – Sectorul Poliției de Frontiera Sarasău) suma de 12.000 euro pentru ca ofițerul să își încalce atribuțiile de serviciu și să-i faciliteze inculpatului Mich Ioan introducerea în țară, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, a unor cantități de țigări de contrabandă provenite din Ucraina, să furnizeze date și informații referitoare la dispunerea și repartizarea lucrătorilor poliției de frontieră pe graniță, în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Sarasău și la porțiunile de frontieră rămase neacoperite sau nesupravegheate.
Din suma totală promisă, inculpatul a remis efectiv denunțătorului suma totală de 5.050 lei (echivalentul a 5.000 de euro) în scopul menționat mai sus.
Ca urmare, în noaptea de 14 iulie 2012, inculpatul Mich Ioan, împreună cu alte persoane, a introdus în țară din Ucraina, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal, cantitatea totală de 50 baxuri de țigări de contrabandă. Pentru a evita plata taxelor vamale în sumă de 43.908 lei, inculpatul Mich Ioan a trecut baxurile cu țigări peste frontiera verde cu ajutorul unor cetățeni ucraineni, fiind preluate, transportate, deținute și depozitate de către inculpat și persoane din anturajul acestuia. În plus, în perioada următoare, inculpatul și alte persoane din anturajul său au deținut, în afara antrepozitului fiscal, cantitatea totală de 500.000 țigarete.
În această modalitate, inculpatul Mich Ioan s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale în cuantum total de 240.675 lei, reprezentând accize și TVA.
Agenția Națională de Administrare Fiscală – Autoritatea Națională a Vămilor – Direcția Regională de Accize și Operațiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 284.583 lei, reprezentând accize, TVA și taxe vamale.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile aparținând inculpatului Mich Ioan.
La data de 9 octombrie 2012, Tribunalului Maramureș a dispus arestarea preventivă inculpatului Mich Ioan pe termen de 29 de zile.(comunicatul nr. 719/VIII/3 din data de 9 octombrie 2012).
În cauză, procurorii au fost sprijiniți de ofițeri din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației și de lucrători din cadrul structurilor locale, specializate în culegerea de informații.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Maramureș.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.