AcasăEvenimentÎMPĂDURIRI - Peste 800 de hectare de pădure din Maramureş au fost...

ÎMPĂDURIRI – Peste 800 de hectare de pădure din Maramureş au fost regenerate cu arbori

spot_img

DISTRIBUIȚI

Încă din luna februarie a acestui an silvicultorii din Maramureş au fost foarte prinşi. Au inventariat şi au regenerat cu arbori sute de hectare din judeţ deşi evoluţia vremii le-a dat mari bătăi de cap.

“La sfârşitul lunii mai am finalizat întreaga campanie de împădurire aferentă anului 2016. A fost un an foarte interesant din punct de vedere climatic ţinând cont că în februarie au fost 25 de grade şi apoi a venit îngheţul la sfârşit de martie, început de aprilie, zăpada abia la sfârşit de mai a plecat în zona Vişeului şi în zona fostului Ocol Silvic Borşa”, a declarat Mihai Leşan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Maramureş.

Pentru cele aproximativ 800 de hectare de pădure care au fost regenerate s-a folosit exclusiv puiet produs în pepinierele autohtone.

”Am reușit să regenerăm 800 de hectare, s-au folosit în total 2.400.000 de puieţi produşi exclusiv de către pepinierele Direcţiei Silvice Maramureş. 400.000 de molid, 200.000 de puieţi de brad, 150.000 de paltini, 100.000 de puiţei de stejar pedunculat şi se gorun. Am reuşit să finalizăm această acţiune în condiţii foarte bune, sunt prinse aceste plantaţii, vom vedea şi vom monitoriza aceste suprafeţe în anii care vin”, a mai spus Leşan.

Deşi anual se fac astfel de acţiuni de împăduriri, rezultatele se lasă aşteptate. Nu pentru că arborii plantaţi nu s-ar fi prins ci pentru că puieţii au nevoie de zeci de ani să crească.

”Ciclul de viaţă a unei păduri este de 120 de ani. Noi când vedem pădurea nu trebuie să ne uităm numai în sus, să vedem arborii maturi. Pădurea există şi când ne uităm jos. Întotdeauna o suprafaţă este considerată regenerată atâta timp cât 80% din proiecţia coroanei la sol este sau acoperă solul, deci atunci când vedem pădurea o vedem şi mică, puieţi de 5 – 6 ani de zile. Ei în timp vor creşte, li se vor asigura lucrări de întreţinere, descopleşiri, mai târziu când au 10 – 15 ani, lucrări de degajări şi curăţiri şi, încet-încet pădurea se dezvoltă şi până ajunge să ofere lemn are 100 – 120 de ani”, a punctat Leşan.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA