IMEDIAT DUPĂ ÎNCEPEREA ȘCOLII – Profesorii din România anunță proteste de amploare

0
195

IMEDIAT DUPĂ ÎNCEPEREA ȘCOLII  Anul școlar 2017-2018, care va începe luni, 11 septembrie, va sta sub semnul protestelor. Nici nu vor intra bine la clasă, că profesorii anunță proteste, pe fondul nemulțumirilor salariale. Mai mult, ei transmit un ultimatum Guvernului.

Potrivit unui comunicat al reprezentanților Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), profesorii anunță proteste începând cu data de 2 octombrie, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ.

Printre problemele reclamate de către reprezentanții profesorilor se află și pierderile cu aproximativ 3% din salariul brut, chiar mai mari în cazul celor care au mai multe sporuri. Aceste pierderi sunt cauzate, așa cum se arată în comunicatul FSLI, de ”faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt”.

În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%.

De asemenea, sindicaliștii din educație de se declară nemulțumiți de că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti referitoare la plata diferențelor salariale, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe.

În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei. Profesorii anunță proteste dacă Guvernul nu le soluționează următoarele cerințe:

  • Începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază;
  • La rectificarea bugetară care se va face până la sfârşitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentinţelor judecătoreşti;
  • Până la sfârşitul acestei luni să se găsească o soluţie, astfel încât salariile nete din învăţământ, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decât cel anunţat de Executiv.

Așa cum arată comunicatul FSLI, calendarul protestelor profesorilor este următorul:

  • În data de 2 octombrie 2017, între orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din reşedinţele de judeţ;
  • În zilele de 4 şi 5 octobrie 2017 va fi pichetat sediul Guvernului.

Sursă info și foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.