ÎL VOR ÎNCHIS – Mandat european de arestare pentru Carles Puigemont, fostul lider catalan

0
241

ÎL VOR ÎNCHIS  Procurorul general al Spaniei a cerut mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont și alți patru lideri catalani care nu s-au prezentat, joi, la audieri. În paralele, alți opt catalani vor fi arestați preventiv după ce au dat declarații în legătură cu rolul lor în organizarea referendumului pentru independență din 1 octombrie, scrie BBC News.

Loading...

Nouă oficiali catalani s-au prezentat, joi, la audieri, iar în urma declarațiilor date de aceștia procurorii au cerut mandate de arestare pe numele a opt suspecți, printre care și președintele demis al Cataloniei Carles Puigdemont.

Liderul catalan exilat și alți patru oficiali citați au ignorat chemarea procurorilor, iar pe numele lor au fost emise mandate europene de arestare. Avocatul lui Puigdemont, care se află la Bruxelles, a declarat că acesta consideră că nu sunt condiții prielnice pentru el să apară în fața instanței, dar că va colabora cu autoritățile din Belgia și Spania.

Cei cinci oficiali catalani aflați la Bruxelles au spus că nu se vor întoarce în Spania dacă nu vor primi garanții privind un proces echitabil. În cursul zilei de joi au apărut informații în presă potrivit cărora unii dintre cei cinci au solicitat să fie audiați de judecători prin videoconferință.

În timp ce cei nouă colegi ai săi de guvern s-au prezentat în fața instanței, Puigdemont a fost văzut într-o cafenea din Bruxelles.

După audierile de joi, procurorii spanioli au cerut instanței să emită mandate de arestare pe numele a opt dintre cei care au fost audiați, printre aceștia fiind și vicepreședintele Oriol Junqueras, ministrul de Interne, Joaquim Forn, ministrul Afacerilor Externe, Raül Romeva și ministrul Justiției, Carles Mundó.

Pe numele celui de-al nouălea, fostul ministru al Mediului de Afaceri Santi Vila, a fost emisă o cauțiune de 50.000 de euro, procurorii luând această decizie deoarece el și-a dat demisia înainte ca parlamentul catalan să declare independența.

Între timp, alți cinci membri superiori ai parlamentului catalan, precum și președintele Carme Forcadell, se confruntă cu aceleași acuzații, dar, datorită imunității parlamentare, cazurile lor sunt tratate de Curtea Supremă.

Inculpații sunt acuzați de rebeliune, dezinformarea opiniei publice și deturnare de fonduri publice. După ce vineri parlamentul catalan a declarat independența, premierul spaniol Mariano Rajoy a impus o conducere directă asupra Cataloniei, dizolvând parlamentul regional și anunțând alegeri anticipate pentru data de 21 decembrie.

Sursă info și foto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.