FIU AL MARAMUREȘULUI – A murit profesorul Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române

0
832

FIU AL MARAMUREȘULUI Preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, a murit duminică la locuinţa sa din Bucureşti, în urma unei îndelungi suferinţe. Avea 74 de ani.

Potrivit Biroului de Presă al Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad va fi înmormântat cel mai probabil vineri, 29 decembrie, locul înhumării urmând a fi decis de către familia sa. Anterior înmormântării, sicriul cu trupul neînsufleţit al acestuia va fi depus pentru câteva ore la sediul Academiei Române.

Inginer, cercetător, profesor și academician, Ionel Valentin Vlad s-a născut în 22 septembrie 1943, la București. Originile sale sunt însă strâns legate de Maramureș. El este descendentul a două familii nobiliare maramureșene, Vlad și Timiș. Academicianul se mândrea cu originile sale, și nu uita să mărturisească asta în diferite ocazii. Mama sa, născută Timiș, era descendentă a unei familii nobile, care se regăsește printre cele care au fondat orașul Borșa. Tatăl său era urmașul unei familii de același rang din Săliștea de Sus. Academicianul Ionel Vlad a fost distins cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Săliștea de Sus.

În 26 noiembrie 2014 i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Vest „Vasile  Goldiș” Arad. Ceremonia de înmânare a titlului academic s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, în prezența prefectului Anton Rohian și a primarului Cătălin Cherecheș.

În aceeași zi, academicianul Ionel Valentin Vlad a primit și titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș. Vizibil emoționat, președintele Academiei Române a spus în fața asistenței prezentă la eveniment:

„În primul rând sunt extrem de onorat și aș putea să vă spun că primesc această recunoaștere cu mare emoție. Se zice ca nici un profet nu este primit bine in țara lui. Metaforic vorbind sigur, eu nu sunt profet, dacă sunt bine primit în țara aceasta, în Maramureș, care mi-e drag, de care sunt legat cu toate rădăcinile mele, sunt bine primit în țara mea, România”.

Grigore Ciascai

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.