FINAL DE PROIECT – 25 de tineri din mai multe zone ale ţării au desfăşurat în Maramureş activităţi de voluntariat

0
146

FINAL DE PROIECT În perioada iulie-octombrie, Federația YMCA România împreună cu partenerii Asociația YMCA Baia Mare, Fundația Student Plus Timișoara și Asociația Young Initiative a implementat proiectul ”Împreună pentru comunitate! Dezvoltarea de competențe specifice pentru tinerii voluntari în tabere”.

Proiectul a constat într-un curs de formare pentru 25 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 ani provenind din mai multe zone ale țării.

Tineri din Maramureș, Constanța, București, Timișoara, Oradea, Arad, Gorj au participat la cursul desfășurat în Stațiunea Izvoare Maramureș. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.

Scopul proiectului a fost de a stimula participarea tinerilor la viața societății prin implicarea în programe de tabără calitative și în siguranță și de a crește capacitatea organizațiilor de a implementa astfel de programe.

În perioada 7-13 august, 25 tineri voluntari au fost formați ca și animatori de timp liber, consilieri de tabără, scopul acestora fiind de a atrage copiii și tinerii către activităţi de timp liber specifice cu efect benefic asupra dezvoltării lor personale.

În cadrul cursului tinerii au celebrat Ziua Internaționala a Tineretului – 12 august – realizând patru scurte filmulețe de promovare a acestei zile, a voluntariatului, a programelor de tabără etc.

Metodele non-formale utilizate au fost învățarea experiențială, prezentări, brainstorming, icebreak, mima, bingo, chestionare, simulare, activități sportive, dans, prezentare, reflecție, cafeneaua publică, open space, simulare, etc.

Activitatile post curs de formare au avut loc în Baia Mare, București, Timișoara, Cavnic, Oradea. Tinerii participanți au împărtășit din experiența, metodele, cunoștințele dobândite în diferite contexte, au experimentat inițiativa și implicarea, promovând voluntariatul și cetățenia activă prin asumarea responsabilităţilor individuale și de grup.

Urmare participăriila acest proiect, tinerii și-au dezvoltat 7 din cele 8 competențe de bază din Certificatul Național de Voluntariat: competențe matematice şi competențe de baza în știință şi tehnologie, competențe digitale, învățarea de a învăța, competențe sociale și civice, inițiativă și antreprenoriat, înțelegere și manifestare culturală.

Tinerii au agreat să formeze un grup/o platforma de lucru care va organiza taberele din vara anului 2018, creând astfel un grup de inițiativa format pe diverse standarde de tabăra, oferindu-le astfel şansa de a lucra cu sute de copii și tineri pe perioada de vară şi de a experimenta metodele şi tehnicile învăţate în cadrul cursului.

Cunoştinţele, abilităţile şi atitudinile dezvoltate în acest proiect sunt de folos nu doar pentru tinerii participanți cisunt utile oricărui lucrător din domeniu educaţiei non-formale sau lucrător de tineret.

Informaţii furnizate de Alina Pop, director executiv YMCA România

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.