AcasăAlteleEconomicFACILITĂȚI FISCALE - Scutiri de taxe de la 1 august. Vezi cine...

FACILITĂȚI FISCALE – Scutiri de taxe de la 1 august. Vezi cine beneficiază

spot_img

DISTRIBUIȚI

FACILITĂȚI FISCALE. O.U.G. nr.32 /2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale vine cu mai multe modificari pentru capitole diverse din Codul Fiscal, cu precădere în ce priveşte impozitul pe venit si cota TVA.

Începând cu 1 august 2016 sunt scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, persoanele fizice în cazul desfăşurării activităţii de cercetare-dezvoltare aplicativă si/sau de dezvoltare tehnologică .

Condiţiile de acordare a scutirii se vor stabili prin Ordin comun al al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, ministrului economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri, ministrului , ministrului finantelor publice, ministrului familiei, protecţiei sociale si persoanelor vârstnice şi ministrului agriculturii si dezvoltării rurale.

De la 30 iunie 2016 nu de datorează impozit pe veniturile din transferul dreptului de proprietate în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal, în condiţiile prevederilor Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, pentru o singură operaţiune de dare în plată.

Scutirea se aplică atât debitorului, cât şi codebitorilor , coplătitorilor, garanţilor personali sau ipotecari ai debitorilor în cazul în care prin operaţiunea de dare în plată se transferă dreptul de proprietate imobiliară din patrimoniul personal al acestora, aşa cum prevede art.111, alin.(2^1) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal modificat. Persoanele de la prezentul alineat beneficiază de scutire o singură dată, pentru prima operaţiune de dare în plată, astfel cum rezultă din Registrul Naţional Notarial de Evidenţă a Actelor de Dare în Plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite ( RNNEADP).
FACILITĂŢI FISCALE. Notarii publici care autentifică acte de dare în plată potrivit Legii 77/2016 au obligaţia să le transmită la RNNEADP în aceaşi zi în vederea înregistrării lor.

Persoanele prevăzute la art.111, alin.(2^1) din Codul Fiscal care solicită scutirea de impozit pe transferul dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal, în condiţiile Legii nr.77/2016 privind darea în plată, pentru care darea în plată se face pe cale judecătorească, vor avea obligaţia transmiterii în termen de 30 de zile de la data comunicării a unui exemplar al hotărârii judecătoresti definitive la CNARNN, în vederea înregistrării în RNNEADP. Pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului pe transferul dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal, persoanele fizice au obligaţia depunerii unei cereri la organul fiscal competent, în termen de 90 de zile de la data comunicării hotărârii judecătoreşti, sub sancţiunea decăderii, la care va anexa certificatul eliberat de CNARNN.

În situaţia prevăzută la art.8 , alin.(5) din Legea nr.77 /2016 pentru a beneficia de scutirea de impozit contribuabilul depune o cerere însoţită de certificatul eliberat de CNADRNN la organul fiscal competent care procedează după cum urmează:
. în cazul în care decizia de impunere nu a fost emisă sau nu a fost comunicată până la data depunerii cererii , decizia de impunere nu se mai emite sau, după caz, nu se mai comunică:
în cazul în care decizia de impunere a fost emisă si comunicată contribuabilului, impozitul si accesoriile aferente acestora , neachitate până la data intrării în vigoare a O.U.G. nr.32/2016, se anulează, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului.

De asemenea, odată cu apariţia O.U.G. nr.32/2016 , începând cu 30 iunie 2016 sunt incluse în categoria veniturilor din alte surse şi veniturile obţinute de operatorii statistici din activitatea de colectare a datelor de la populaţie şi de la persoanele juridice cuprinse în cercetările statistice efectuate în vederea producerii de statistici oficiale, cu excepţia celor obţinute ca urmare a unor contracte încheiate în baza Legii nr.53/2003-Codul Muncii, republicată, cu modificările si completările ulterioare , sau în baza raporturilor de serviciu încheiate în baza Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările si completările ulterioare.

În ce priveşte TVA, subliniem faptul că de la 1 august 2016 se aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru livrarea de îngrăşăminte si de pesticide utilizate în agricultură , seminţe si alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.Aceste produse se stabilesc prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agricultirii si dezvoltării rurale, care urmează să se aprobe până la 1 august 2016.

II. Referilor la Legea nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, noutătile se referă la :

Începând cu 1 august 2016 organizatorii de nunţi şi botezuri, pentru operaţiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, pentru serviciile legate de aceste evenimente, pot solicita organului fiscal central competent în administrarea obligaţiilor lor fiscale, în cazul în care aceştia prezintă organului fiscal informaţii din care rezultă că încasările de la persoane fizice generate de organizarea de astfel de evenimente depăşesc plafonul prevăzut la art. 4, aprobarea unui alt plafon de încasări decât cel stabilit la art. 4 din Legea nr.70/2015, care este la momentul de faţă de 10.000 de lei de la o persoană .
Până la 1 august 2016 se aprobă si ordinul M.F.P. pentru aplicarea art.4^1 din Legea nr. 70/2015, introdus prin O.U.G. nr.32 /2016.

Începând cu 1 august 2016 plafoanele-limită prevăzute de Capitolul 1 din Legea nr.70/2015 nu se aplică de către persoanele persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică la retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal prevăzute de lege şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice;

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA