EXCLUSIVITATE ACTUALMM – Clanul Munteanu produce dezastre în pădurile din Țara Lăpușului sub protecția unor lideri ai PNL Maramureș

5
9041

Vă făceam cunoscută săptamâna trecută povestea tăierilor abuzive din pădurile de la Rohia (http://actualmm.ro/exclusivitate-actualmm-ro-razboiul-politistilor-cu-mafia-padurilor-din-targu-lapus-prejudiciu-de-miliarde-de-lei-imagini-flagrant-video/). Iată că poveștile continuă să vină din Țara Lăpușului. De data aceasta din zona Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț – zona Poiana Botizii. În zonă, Poliția și reprezentanții Direcției Silvice Maramureș au început cercetările, fiind deschis un dosar de urmărire penală. Conflictul de interese și falsul în marcarea și exploatarea materialului lemnos sunt principalele infracțiuni ce ar fi verificate în Poiana Botizii la locul numit Pârâul Borții, aparținând de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț.

13015006_954853694583199_1278697528_n

Crimele care se petrec prin pădurile României nu le ocolesc nici pe cele din Maramureș. Chiar dacă Dumnezeu ne-a lăsat în păstrare și creștere un loc minunat, unii dintre semenii noștri nu se gândesc decât la propășirea lor financiară și materială. Un astfel de caz pare a fi și cazul prezentat mai jos. De 5 ani de zile familia Munteanu din Târgu Lăpuș face și desface, cu toporul și drujba, prin pădurile din Țara Lăpușului. Poliția și reprezentanții silvici din zonă ezită sa facă lumină în acest caz de frica clanului Munteanu. Munteanu Victor, tatăl, și feciorii Munteanu Cristian, inginer silvic, și Munteanu Iulian, un fel de șefuț al unei firme de exploatare masa lemnoasă din Târgu Lăpuș care este administrată de tatăl Victor. Munteanu Victor, nimeni altul decât fratele lui Mircea Radu Munteanu, mai cunoscut opiniei publice din Maramureș pentru implicarea sa politică prin PDL și acum în PNL, fost șef pe la Fondul Proprietății de Stat, implicat și el la o firmă din zona Lăpușului.

Ing. silvic Cristian Munteanu își ajută familia în obținerea de partide de material lemnos aflate în exploatare

De 5 ani, componenții acestei familii se ajută într-o suveică interesantă în a exploata și legal, dar mai ales ilegal, material lemnos din zona Lăpușului. Fratele Cristian, inginerul silvic, a tot fost mutat în diferite zone cu pădure. A fost urmat de tatăl și fratele său, cu firma de exploatare din dotare. Dacă s-ar face o evaluare a ultimilor ani s-ar descoperi lucruri interesante. De precizat ca familia deține în Târgu Lăpuș o hală cu gatere și alte unelte care îi ajută în derularea acestei afaceri. La OS Strâmbu Băiuț s-au tăiat lemne cu marcă falsă (s-a folosit o țeavă în loc de marcă). Toate aceste lucrări s-au făcut cu complicitatea personalului silvic din ocol. Inginerul Silvic Munteanu a facilitat firma de exploatare de material lemnos condusă de tatăl său Victor Munteanu și de fratele Iulian.

13020167_954853681249867_118600249_nCum se făcea falsul?

Se marca partida de material lemnos de pe raza OS Strâmbu Băiuț de către ing. silvic Cristian Munteanu, angajat în cadrul ocolului siilvic, pentru firma tatălui său. O fi ceva conflict de interese pe aici??? După ce se făcea exploatarea de material lemnos, inginerul silvic Munteanu și, câteodată, chiar fratele său mai marcau, în fals și pe ascuns, între 150-300 mc de lemn, iar la predarea partidei ing. Silvic Cristian Munteanu îi șantaja și amenința pe pădurari și pe șefii de district din cadrul OS Strâmbu Băiuț pentru ca firma neamurilor sale să ia partida pregătită în prealabil cu cei 150-300 mc de lemn în plus față de actele de exploatare. Cei de la Direcția Silvică Maramureș din Baia Mare știau despre aceste lucruri, dar, de frică, ezită să aplice legea. Știți, mâna lungă a famigliei Munteanu! Cert este că de 5 ani familia Munteanu face crimă prin pădurile din Țara Lăpușului, țară a Maramureșului despre care se vorbește că ar fi fost în proprietatea mai marilor pedeliști în frunte cu Mircea Man și Mircea Radu Munteanu, actualmente liberali de frunte ai județului!

13022195_954853741249861_533724429_nCe au făcut organele statului?

Răspunsul e simplu… Nimic! Acestea ar trebui să cerceteze ce a făcut în ultimii 5 ani fratele Cristian Munteanu, inginer silvic, și la cine a realizat partide de exploatare, folosind ciocanul său de marcat sau obligând pădurarii să facă marcare, amenințând că dacă nu fac marcări, el va veni în control și va fi vai și amar de capu lor! Asta povestesc și astăzi, cu teamă, oamenii din zonă de frica familiei Munteanu, rugându-ne să nu le dezvăluim numele pentru că altfel ar avea de suferit!

13023242_954853774583191_1043144278_nMod ingenios de marcare falsă!

Se tăiau lemnele din anul precedent și se făcea o crestătură cu toporul la baza copacului tăiat, urmând vopsirea cioatei respective cu vopseaua din dotarea celor de la ocolul silvic. Când cioata se învechea mergeau cu o țeavă rotundă și o băteau pe locul cioplit și vopsit, apărând ca marcatură veche. După care se proceda la marcarea falsă a altor copaci…

Sesizare, iar acum control și cercetare!!!

Acum, în urma unor sesizări făcute de personalul silvic, speriat de amploarea crimei din inima pădurii, către șeful de ocol de la OS Strâmbu Băiuț și acesta mai departe cu sesizări către mai marii șefi ai Direcției Silvice Maramureș din Baia Mare, cum că în zona pădurilor din localitatea Poiana Botizii în partida de exploatare material lemnos de către Munteanu Iulian și marcate de către fratele său, ing. Silvic Cristian Munteanu sunt grave nereguli, respectiv marcă falsă și lemne nemarcate. În urma unor verificări și constatări la fața locului, s-a dovedit veridicitatea celor scrise mai sus și s-a trecut la întocmirea unui dosar de cercetare penală. La fața locului au descălecat polițiștii din cadrul PPC Băiuț, însoțiți în teren de lucrători din Direcția Silvică Maramureș, personal aparținând OS Strâmbu Băiuț și chiar de Iulian Munteanu, reprezentantul firmei care exploatează material lemnos.
Repetăm! Oamenii sunt acum speriați de influența familiei Munteanu și cred că totul va fi mușamalizat! Noi însă sperăm că oamenii legii să își ducă la bun sfârșit misiunea pentru care s-au preumblat prin pădure și să aplice sancțiunile ce se impun în urma sesizărilor făcute în zona Poiana Botizii, la locul numit Pârâul Borții, ce aparține de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț…

13023334_954853677916534_825609182_nÎn loc de final…

Și să nu credeți că avem ceva cu liderii PNL… Un caz și mai grav este la Vișeu… Acolo șeful de ocol Vlad Vasile Nicolae încalcă legea și mai grav. Asta poate din cauză că este sub protecția unor parlamentari PSD și a tartorului șef de la județ al social-democraților, Vlad Nicolae Vasile fiind secretar de partid al PSD Vișeu. Dar asta e o altă poveste și o vom publica săptămâna viitoare!

Radu Țolaș

Te-ar mai putea interesa

Loading...

5 COMENTARII

 1. Cea ce nu s-a mentionat in articol este faptul ca seful de ocol din Baiut face parte din PSD, bineinteles cu acordul tacit al lui s-au intimplat toate cele mentionate.
  De ce nu a facut sesizari in toata aceasta perioada???

 2. Din ce sa traiasca oamenii? Subsolul este al Statului!, Pădurile sunt ca si ale statului. Proprietarii sunt buni de platit impozite. Locuri de muncă plătite cinstit si corect din părţi. Nu există protecţie socială decât pentru ţigani şi aceia vai de ea. este bine că nu au început atacurile asupra proprietarilor care au lucrat toata viata la stat si se poate demonstra foarte usor cat au si cat au primit. Diferenta este furt!
  DESPRE FURTURILE AUSTRIECILOR AVAND COMPLICI ROMANI NU ARE NIMENI CURAJUL SA PUBLICE?

  • ACESTIA SUNT COMPLICI AI AUSTRIECIILOR !!!
   SE POATE GASI INREGUL CONTRACT IN ARHIVA OS STRAMBU SI MULTE ALTELE…

   HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER
   S.C. HOLZINOUSTRIE SCHWEIGHOFER
   Strada industriilor 1
   R.0-515800 Sebes, Jud. Alba
   PHONE: +40/2SS/S06 300
   FAX, +40/.258/806 301
   E-MAIL: office@schweighofer.ro
   http,/Jwww.schweighofer.ro
   IMPUTERNICIRE nr 297/14.02.2012
   Prin prezenta, noi S.C. HOLZINDUSTRJE SCHWElGHOFER S.R.L , cu sediul in Sebes, Str. Industriilor Nr. I, J 01/ 141/2002, RO 14554103, reprezentata legal prin Dl. Karl Schmid in calitate de beneficiar, imputemicim pe SC VCM PROD IMPEX SRL, cu sediul in Tg.Lapus, str. Teiului, nr.l l, cod435600 jud Maramures, tel 0746055510, fax 0262-384480, inregistrata la
   Registrul Comertului cu nr J 24/140/1997, cod fiscal R09228143i cont IBAN nr.R020 RZBR 0000 0600 0295 6690 deschis la Raiffeisen Bank Tg. Lapus, reprezentata prin dl. Muntean – Iulian, asociat unic si administrator, sa Indeplineasca toate obligatiile, in nmnele nostru, din contractul pe termen lung de vanzare – cumparare de masa lemnoasa pe picior Nr.6457/22.10.2003, incheiat cu Regja Nationala,_a a Padurilor Romsilva, Directia Silvica Maramures,
   Ocolul Silvic Strambu Baiut. P 243;276;289.

   a) Sa se prezinte la seful ocolului silvic pentru ridicarea autorizatiei de exploatare prin persoane irnputernicite in acest scop, cu cel putin-l5 zile anterior datei prevazute pentru inceperea exploatarii. Acest lucru ii va face pentru fiecare partida in parte dupa obtinerea unei adrese de la beneficiar pc baza careia va obtine confirmarea de principiu de la directia silvica in cauza. .
   b) Sa comunice in scris la data ridicarii autorizatiilor de exploatare datele personale ale persoanelor responsabi le de executarea lucrarilor de recoltare a lemnului din parchete, inclusiv beneficiarului.

   c) Sa predea Ocolului Silvie parchetele exploatate, la termenele prevazute in autorizatiile de exploatare, in conditiile prevazute de reglementarile legale
   in vigoare privind reprimirea acestora. •
   d) Sa respecte normele privind protectia muncii, protectia mediului si cele de prevenire si stingere a incendiilor, precum si celelalte norme prevazute de legislatia in vigoare, pe tot timpul exploatarii masei lemnoase.
   e) Sa res pecte reglementarile in vigoare referitoare la circulatia materialelor
   lemnoase.

 3. […] Al doilea supect este descris sub numele de Iacobanu, iar al treilea era un căruţaş din localitate. Toţi trei lucrau pentru firma de prelucrare a materialului lemnos administrată de familia Munteanu. Este vorba despre o afacere controversată, despre care presa locală scrie că se desfăşoară de ….  […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.