E BINE SĂ ȘTIȚI – Proporţia de lapte praf, obligatorie pe etichete, în caz contrar, amenzile vor ajunge până la 20.000 de lei

0
204

Produsele lactate vândute în magazine, care conţin lapte praf, vor trebui să aibă trecută pe etichetă proporţia de lapte praf, alături de alte noi menţiuni obligatorii, prevede un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Dacă această obligaţie nu va fi respectată, autorităţile vor putea să aplice amenzi de până la 20.000 de lei.

Joi, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 342 a apărut Legea nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate, însă aceasta nu are încă un termen concret de intrare în vigoare.

Toate produsele lactate vândute pe piaţă vor trebui să aibă afişată pe etichetă proporţia de lapte praf, conform actului normativ. Mai exact, pe ambalaj va trebui să figureze avertizarea „Conţine lapte praf în proporţie de __%”.

Totodată, alte menţiuni suplimentare obligatorii vor face referire la sintagmele „Produs natural” şi „Produs românesc”. Astfel, pe etichetă vor putea înscrie menţiunea „Produs natural” doar producătorii care folosesc în proporţie de 100%, ca materie primă, lapte crud de la vaci, bivoliţe, oi şi capre (fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf). Iar menţiunea „Produs românesc” va putea figura pe etichetă doar dacă producătorii folosesc în proporţie de 100%, ca materie primă, lapte crud de la fermele autohtone.

„Etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles, pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor”, dispune legea publicată joi.

Cei care nu vor respecta noile reguli de etichetare vor putea fi amendaţi cu sume cuprinseîntre 15.000 şi 20.000 de lei. În plus, producerea, expunerea spre vânzare şi/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum, ştiind că este obţinut din înlocuitori de lapte, se va sancţiona cu amendă între 20.000 şi 25.000 de lei, precum şi cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor timp de şase luni.

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor ocupa persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Autoritatea Sanitară Veterinară va trebui să notifice statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene măsurile incluse în noul act normativ şi motivele ce au stat la baza emiterii acestuia. Apoi, documentul se va putea aplica în 90 de zile de la comunicarea deciziei Comisiei Europene.

Iniţiatorii actului normativ au considerat că măsura este necesară deoarece consumatorii sunt, în general, păcăliţi de denumirile folosite pe ambalaje. De exemplu, deşi conţine lapte praf, laptele proaspăt pentru consum este prezentat de multe ori ca fiind „lapte autentic”.

„Populaţia este păcălită, în general, prin utilizarea denumirii de «lapte de vacă» sau «lapte autentic», deoarece nu este acel aliment care este obţinut direct de la vacile de lapte. În majoritatea cazurilor, acel lapte proaspăt pentru consum este un amestec cu lapte praf, a cărui valoare nutriţională este foarte scăzută”, scria în expunerea de motive ce a însoţit legea în forma sa de proiect.

În acelaşi timp, iniţiatorii au oferit ca motiv de reglementare şi noile reguli de etichetare aplicabile la nivel european din decembrie 2014. Potrivit acestora, produsele ambalate trebuie să aibă pe etichetă o listă cu informaţii obligatorii, dar statele membre UE pot să adopte menţiuni obligatorii suplimentare. (avocatnet.ro)

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.