DECIZIE – Primul caz de cetățean american găsit vinovat în instanță pentru tentativă de aderare la Stat Islamic

0
252

Un tribunal federal din districtul new-yorkez Brooklyn l-a găsit miercuri vinovat pe un fost mecanic din Forțele aeriene americane de tentativă de aderare la gruparea jihadistă Stat Islamic, acest caz fiind o premieră în SUA, relatează Reuters și AFP.

În ianuarie anul trecut, cetățeanul american Tairod Pugh, în vârstă de 48 de ani, a încercat să ajungă din Egipt în Siria, via Turcia, dar autoritățile turce l-au reținut pe aeroportul din Istanbul. În bagajele sale au fost găsite o mască facială de culoare neagră, o hartă pe care erau marcate pozițiile din Siria controlate de gruparea Stat Islamic și un grafic detaliat cu punctele de trecere a frontierei turco-siriene.

După câteva zile, Pugh a ajuns în Statele Unite unde a fost acuzat de comiterea unor fapte legate de terorism.

Avocații lui Tairod Pugh au susținut că acesta a plecat în Turcia pentru a-și căuta un loc de muncă și nu pentru a deveni jihadist.

Totuși, procurorii au subliniat că, într-o scrisoare găsită în laptopul său și adresată soției sale egiptene, acuzatul a promis să lupte pentru islam și a declarat ferm că are două opțiuni: ”Victoria sau martiriul”.

După un proces care a durat o săptămână, instanța federală din Brooklyn l-a declarat pe Tairod Pugh vinovat pentru tentativă de furnizare de sprijin material unei organizații teroriste și obstrucționare în scopul distrugerii a patru echipamente electronice după detenția sa din Turcia.

Originar din New Jersey, Pugh riscă o pedeapsă de până la 35 de ani de închisoare. Pedeapsa va fi stabilită în cursul acestui an, a indicat tribunalul, fără a face alte precizări. Potrivit lui Eric Creizman, avocat al apărării, sentința ar urma să fie anunțată în luna septembrie.

În perioada 1986-1990, Tairod Pugh a activat în cadrul Forțelor aeriene ale SUA, fiind specializat în mentenanța motoarelor de avioane și a sistemelor de navigare aeriană. Ulterior, în 2009 și 2010, el a lucrat în Irak pentru o companie subcontractoare a armatei americane.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.