DECIZIE – BNR lansează o monedă dedicată împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Sf. Iosif

0
415

Banca Națională a României /BNR/ lansează în circuitul numismatic, începând de luni, 7 decembrie 2015, o monedă din aur dedicată împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sf. Iosif din București.

Potrivit unui comunicat al BNR remis AGERPRES, moneda are valoare nominală de 200 lei, este din aur cu titlul 999?, forma rotundă, diametrul de 27 de milimetri, greutatea de 15,551 grame și cantul neted.

„Aversul monedei redă imaginea Catedralei Sf. Iosif din București, inscripția în arc de cerc ‘ROMANIA’, valoarea nominală ‘200 Lei’, stema României și anul de emisiune ‘2015’. Reversul monedei prezintă o imagine din interiorul Catedralei Sf. Iosif din București, inscripția în arc de cerc ‘CATEDRALA SF. IOSIF — BUCURESTI’ și anul punerii pietrei de temelie ‘1875’”se menționează în comunicatul BNR.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 150 monede. Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare, este de 3.400 lei bucata.

BNR precizează că monedele din aur dedicate împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sf. Iosif din București au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulație, în scop numismatic, a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.