DE ATÂTA SALVARE NU VA MAI RĂMÂNE NIMIC – O nouă întâlnire de lucru a salvatorilor satului maramureşean

1
811

Miercuri, 18 februarie 2015, prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian si Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Maramureş au organizat o întâlnire de lucru in teren a Grupului de Iniţiativă pentru Salvarea Satului Maramureşean. Întâlnirea a avut ca punct de pornire comuna Budeşti, un exemplu pozitiv in ceea ce priveşte păstrarea si salvarea patrimoniului material local.

La întâlnirea de lucru au participat: Ştefan Păscucz – preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Maramureş; Laura Ghinea – preşedinte UAPR Baia Mare; Mircea Dinculescu – arhitectul sef al municipiului Baia Mare; Codruţa Radu – arhitectul sef (interimar) al judeţului Maramureş; Vasile Liviu Tămaş – primarul comunei Budeşti; Mihai Ivaszuk – primarul comunei Ocna Şugatag; Maria Ficzai – viceprimarul comunei Ocna Şugatag; Gheorghe Bohotici – primarul comunei Deseşti; Mihai Nemeş – primarul comunei Călineşti; Delia Ardelean – inspector şcolar general adjunct al ISJ Maramureş; Cornel Cusner – SC Rustic SRL; Mihai Barlea – restaurator; Mircea Mihnea – „Casa Maramureşeană”; directorii şcolilor gimnaziale si ai Căminelor Culturale din comunele de pe Valea Cosăului, preoţi si artişti populari din zonă.

După discuţiile preliminare din sala de festivităţi a Căminului Cultural al comunei Budeşti s-a trecut la efectuarea unui inventar preliminar monumentelor si al caselor vechi din localităţile Budeşti, Ocna Şugatag si satul Breb si al căror proprietari au posibilitatea, sau disponibilitatea, de a le renova.

Totodată, prefectul judeţului, ing. Anton Rohian a precizat ca s-au început deja demersurile pentru iniţierea unui proiect de lege destinat salvării si protejării arhitecturii tradiţionale din Maramureş si Bucovina. In acest sens reprezentantul Guvernului României in teritoriu a purtat o serie de discuţii cu parlamentari maramureşeni.

In satul Breb, prefectul Anton Rohian a vizitat si casele de lemn care aparţin fundaţiei „Mihai Eminescu Trust” si care au fost restaurate cu ajutorul prinţului moştenitor al Coroanei Marii Britanii,  Charles de Wales. Alteţa Sa Prinţul Charles a fost chiar in urma cu câţiva ani in satul Breb. De atunci, a declarat public in repetate rânduri  faptul că este fascinat de arhitectura tradiţională si de cultura lemnului din zona Maramureşului.

Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş

Te-ar mai putea interesa

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Bine domnule prefect! Nu acesti arhitecti(?) si ordinul lor au distrus Maramuresul cu proiectele lor de pana acuma? Au avut orbul gainilor cand puneau stampile pe garduri de inox si case mov ? Proiectanti de 80 de ani bantuia carciumile cu o stampila in buzunar fac miliarde in fiecare an la 200 m de prefectura.Avizeaza proiecte pe bani! Mai avem mesteri populari si firme de conservare si mai ales Taina Lemnului nu ciudati care… pentru o jumatate…. cununa sora cu frate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.