CUM VA FI VREMEA – Prognoza meteorologilor pentru următoarele două săptămâni

0
224

CUM VA FI VREMEA Meteorologii estimează, pentru următoarele două săptămâni, temperaturi oscilante, care vor varia între 7 grade și minus 15 grade, precipitații fiind prevăzute, în majoritatea regiunilor țării, în intervalul 27-28 decembrie și după 2 ianuarie.

În zona Crișanei, în primele zile ale prognozei valorile termice, mai ales cele nocturne, se vor situa peste normele climatologice ale perioadei, cu o medie regională a maximelor de 4 grade și a minimelor de 0…2 grade. Apoi vremea se va răci treptat, spre medii termice de -1….0 grade ale temperaturilor diurne și de -10… -9 grade ale celor nocturne în jurul datei de 31 decembrie. În primele zile ale lunii ianuarie va avea loc o ușoară încălzire, astfel încât, pe 2-3 ianuarie, maximele vor atinge valoarea medie de aproximativ 2 grade, iar minimele vor fi de -5… -4 grade.
În ultimele zile ale intervalului de prognoza temperatura va marca o scădere de aproximativ 3 grade, atât la valorile diurne, cât și la cele nocturne. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în perioada 26 – 28 decembrie și, din nou, între 2 și 8 ianuarie. Între 29 decembrie și 1 ianuarie condițiile pentru precipitații vor fi reduse.

 

Intervalul de prognoză va debuta, în Transilvania, cu un regim termic ușor mai ridicat decât în mod normal la această dată, caracterizat prin maxime diurne de 2 grade și minime nocturne de 0 grade, în medie. Apoi valorile de temperatura vor scădea de la o zi la alta, astfel încât, în jurul datei de 31 decembrie vor fi medii regionale de aproximativ -4 grade ziua și -15… -14 grade noaptea.

În primele zile ale lunii ianuarie, vremea se va încălzi ușor, iar pe 3 – 4 ianuarie se vor atinge, în medie, 0 grade ziua și -8… -7 grade noaptea, pentru ca apoi, până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, un nou proces de răcire să determine scăderea temperaturii cu aproximativ 3…4 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în intervalele 26 – 29 decembrie și 2 – 8 ianuarie, iar în rest doar izolat vor fi condiții pentru precipitații slabe, trecătoare.

1-iarna-in-carpati1

În Maramureș, în prima săptămână a intervalului de prognoză temperatura aerului va scădea de la valori medii diurne de aproximativ 2 grade și nocturne de -2…0 grade, spre maxime de -3 grade și minime de -12…-11 grade în intervalul 30 decembrie – 1 ianuarie. Apoi valorile termice vor crește ușor, spre 0 grade ziua și -5 noaptea pe 3 – 4 ianuarie, pentru ca apoi, până la sfârșitul celei de a doua săptămâni de prognoză, o nouă răcire să determine scăderea temperaturilor spre valori medii ale maximelor de -4 grade și ale minimelor de -10 grade. Precipitații vor fi în perioada 26-28 decembrie și 2 – 8 ianuarie, iar în celelalte zile ale intervalului, probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi redusă.

La munte regimul termic va fi caracterizat prin valori exclusiv negative, atât ziua, cât și noaptea. Pe parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză acest regim va avea o evoluție oscilantă și, prin urmare, temperatura aerului va fi în scădere până în jurul datei de 29 decembrie, după care va crește treptat până pe 1 ianuarie. Astfel, media temperaturilor maxime va scădea de la -1 grad în prima zi, spre -10 grade la mijlocul săptămânii, pentru ca apoi sa crească către -2 grade pe 1 ianuarie.

Minimele nocturne vor avea valori medii de -4 grade pe 27 decembrie, vor scădea apoi spre -14 grade în jurul datei de 30 decembrie, iar apoi vor crește până la -8 grade pe 2 ianuarie. În a doua săptămână valorile medii de temperatură se vor situa între -8… -6 grade ziua și între -12 si -10 grade noaptea. Probabilitatea mai mare de precipitații va fi în intervalele 26…28 decembrie și, din nou, după data de 2 ianuarie.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.