CONFERINȚĂ DE PRESĂ – Primarul Cătălin Cherecheș a făcut precizări importante legate de finanțarea cluburilor sportive. Vezi care sunt condițiile impuse de Administrația Publică Locală cluburilor care generează performanță (VIDEO)

7
3934

Administrația Publică Locală a Municipiului Baia Mare va continua să finanțeze sportul de performanță respectând legea. Asta este una dintre principalele idei făcută publică de către primarul Cătălin Cherecheș în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 7 decembrie.

În urma unui audit făcut în primăvara acestui an s-a constatat că la Handbal Club Municipal și la Fotbal Club Municipal Baia Mare s-au făcut decontări nelegale. Astfel, până nu se recuperează acele sume de bani, autoritatea locală nu mai poate finanța legal activitatea sportivă a celor două cluburi. În momentul în care sumele vor fi recuperate, Administrația Publică Locală va susține financiar cele două echipe de handbal printr-o nouă organizare administrativă în subordinea Consiliului Local, iar la fotbal se va face o asociere între club și autoritatea băimăreană. Aceste aspecte au fost comunicate astăzi și președinților de cluburi sportive, urmând ca în această săptămână să fie alocate resurse financiare din bugetul local. Alocări bugetare, în urma rectificării, se vor face și la volei, rugby și baschet.

În urma constatării evoluției cluburilor sportive private din municipiul Baia Mare, Cătălin Cherecheș a luat decizia de a-i invita la masa dialogului atât pe consilierii locali din comisia de buget-finanțe și din cea juridică, cât și președinții de cluburi sportive din municipiu. Întâlnirea a avut drept scop identificarea soluțiilor legale de a continua finanțarea sportului băimărean, în special la Handbal Club Municipal Baia Mare, cu cele două secții de handbal fete și băieți, și a Fotbal Club Municipal Baia Mare.

„În primăvara acestui an am făcut un audit la solicitarea mea și executat de către Serviciul de Audit al Primăriei Baia Mare prin care s-a constatat la Handbal Club Municipal Baia Mare o sumă de aproximativ 500.000 de lei care a fost decontată într-un mod nelegal și am dispus în acel moment recuperarea respectiv returnarea acelei sume. Aceasta este în principiu și baza dosarului penal aflat în curs de urmărire la Direcția Națională Anticorupție, adică auditul pe care eu personal l-am comandat. Până în acest moment, aproximativ 70% din sumă a fost returnată către municipiul Baia Mare. Legal, astăzi, până nu se plătesc toate sumele către municipiu, toate datoriile către municipiu, toate sumele constatate ca fiind decontate nelegal, Municipiul Baia Mare nu poate să facă anumite tipuri de finanțări către clubul de handbal. În special, nu putem să plătim din bugetul local datorii pe care le are un club privat”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Același audit a constatat că la Fotbal Club Municipal Baia Mare a fost decontată nelegal suma de 320.000 de lei. Suma este în executare, iar autoritatea locală a făcut demersurile pentru procedura de executare silită al acestui club pentru recuperarea banilor datorați către Consiliul Local al municipiului Baia Mare.

„Conform contractului de finanțare cu echipa de fotbal, în acest moment, am avea de plătit o sumă de aproximativ 300.000 de lei, dar această sumă conform legii nu poate fi plătită până când clubul nu își achită toate datoriile, toate obligațiile față de bugetul local. Vreau să vă spun foarte clar că nimic din ceea ce face Municipiul Baia Mare sau eu ca și primar al municipiului, cu toată dragostea față de sport, nu va însemna încălcarea legii. Cu riscul de a dispărea echipe, cu riscul de a desființa secții, cu riscul de a retrograda echipe, cu riscul de a avea mai puțin prestigiu în sport, nu încălcăm legea. Atunci când se va respecta întru totul legea și condițiile de finanțare vom merge mai departe până atunci însă nu facem decât să urmărim recuperarea sumelor către municipiul Baia Mare”,a mai adăugat Cătălin Cherecheș.

În cadrul ședinței cu reprezentanții cluburilor sportive s-au găsit soluțiile pentru continuarea finanțării sportului. Propunerea a venit din partea primarului Cătălin Cherecheș și a fost agreată de toți cei prezenți.

„Am decis să propunem Consiliului Local ca din momentul în care se vor recupera sumele pe care ni le datorează cluburile să putem să procedăm în felul următor: Clubul de Fotbal să beneficieze de finanțări doar în cazul în care se face un contract de asociere între Municipiul Baia Mare și acest club. Pentru că în baza asocierii vrem să controlăm orice fel de cheltuială, oportunitatea și legalitatea fiecărei cheltuieli în acest club sportiv. Nu vreau ca Centrul de copii și juniori să fie văduvit de sume, să vină părinții și să plătească bareme de arbitraj, să nu aibă copiii echipament. Pentru mine prioritatea numărul unu este Centrul de copii și juniori și mai apoi echipa care se află pe primul loc în Liga secundă”, a declarat Cătălin Cherecheș.

La clubul de handbal, reprezentanții Administrației Publice Locale vor avea întâi o discuție cu jucătorii, aceasta urmând a avea loc miercuri dimineață.

„Vreau să le mulțumesc în primul rând jucătoarelor HCM care, în pofida restanțelor, niciuna nu a depus niciun fel de memoriu. Nu același lucru se întâmplă la echipa de băieți. Și cred că singura variantă pe care putem merge este să susținem clubul în a-și plăti datoriile față de jucători, să poată să plătească salariile curente, iar undeva la mijlocul anului viitor să putem să preluăm jucătorii utili în Clubul de drept public al municipiului, club pe care l-am înființat deja și se numește „Minaur”. Clubul va funcționa din vara anului viitor preluând și locul în clasament și palmaresul, dar și o parte din jucători și jucătoarele de la cele două echipe de handbal fete și băieți”, a spus primarul municipiului Baia Mare.

În cadrul conferinței de presă, Cătălin Cherecheș a arătat că de patru luni nu s-a mai implicat în activitatea cluburilor sportive care generează performanță.

„Mi s-a reproșat direct că primarul municipiului Baia Mare nu trebuie să se ocupe de lumina din Sala Sporturilor, nici de curățenia din sală, nici dacă există sau nu salarii plătite la jucători, nici dacă au cu ce să își facă transportul din Baia Mare spre locurile unde au competiție, nici dacă au echipament potrivit. Lucruri pe care le-am făcut timp de trei ani zi de zi și am avut performanțe și satisfacții. Reproșându-mi-se de către instituții ale statului am considerat că trebuie să stau deoparte. Și de patru luni am stat deoparte. Constat că stând deoparte lucrurile nu mai funcționează. Echipa de handbal băieți e în degringoladă, echipa de handbal fete nu se simte foarte bine, echipa de fotbal iarăși are probleme. Înțeleg că toate lucrurile țin de legalitate, dar le aduc aminte celor care cântăresc respectarea legii că și legea 215 și Constituția României reprezintă legi ale statului român. Și este o obligație a primarului să pună la dispoziție toate condițiile necesare pentru funcționarea sportului în acest municipiu. Vreau să le aduc aminte unora că am fost și umilit și batjocorit când mă implicam atât la echipa de fete cât și la cea de handbal băieți și atunci când am impulsionat ziariști sportivi să înființeze acest club de fotbal. Tot timpul unii s-au trezit să spună că ori salariile sunt prea mari ori că primarul se implică prea mult și astăzi le-am văzut adevărata față. De fapt, ei nu doreau altceva decât să se distrugă tot ceea ce înseamnă sport sau lucru care poate aduce un privilegiu sau o imagine bună municipiului Baia Mare. Sportul nu reprezintă o imagine pentru Cătălin Cherecheș, ci sportul reprezintă o imagine pentru orașul nostru. Și cei care nu înțeleg acest lucru sunt niște triști”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Potrivit primarului Cătălin Cherecheș, în anul 2016 o prioritate pentru autoritatea băimăreană va fi și dezvoltarea sportului școlar.

„Avem 22.000 de elevi care sunt în grădinițe, școli și licee. Vom crea un sistem începând cu 1 ianuarie astfel încât fiecare copil să se poată înscrie pe grupe de vârstă la fotbal, handbal, volei, baschet dar și la sporturi individuale, sporturi de autoapărare și să realizăm la nivelul școlilor dar și între școli un anumit tip de campionate care să aducă împreună și copiii dar și familiile. Fiecare elev care se va încadra în acest poriect al nostru unic în România va beneficia de echipament sportiv, echipament de joc, trening, pantofi de sport, absolut tot ceea ce are nevoie un copil în funcție de brand-ul pe care și-l vor crea fiecare la școlile lor. Dacă vrem s avem sport de performanță trebuie să începem de la sportul școlar și copilul care astăzi face fotbal în clasele primare poate să fie un viitor sportiv de performanță și de acolo ne putem extrage resursele pentru sportul de performanță. Cei talentați vor fi încadrați și dirijați în cluburile de la nivelul municipiului unde se face cu adevărat performanță”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

7 COMENTARII

  1. Fetele nu au depus memorii pt ca sunt platite cat de cat ok, nu au restantele care se inregistreaza la baieti. Iar povesti si benzi desenate

  2. Acum o luna se constata de catre DNA ca suma de130.00 RON nu a fost ”decontata” cum trebuie, conform declaratiei primarului: sa ne spuna cum sa decontam si asa facem. La o emisiune TV de pe plan local, in urma auditului solicitat de catre primar, nu se constata doar niste plati care pot fi interpretare, atat si nimic mai mult.
    Acum, subit se constata suma de 500.000 RON ca plati nelegale si care este recuperata in proportie de 70%, ce comic esti ma :)) Nu o mai scoti la capat, e gata. Nu va satura nimeni. faci multe pt oras si ai potential, dar invata sa si ridici mana cand nu poti si sa ceri ajutor/indrumare!

  3. Deci stati sa inteleg. Primarul a numit oamenii care conduc aceste institutii (Bala, Span & Comp), despre care oameni intre noi fie vorba se cam stiau ce precedente au avut si ce falimente generasera anterior. Apoi tot el, primarul ordona audituri in urma carora se gasesc nereguli care genereaza dosare penale. Oamenii respectivi, sunt pastrati in functii. Imi scapa ceva?

  4. Mna asta da … declaratiile astea se pot inscrie in ciclul culmea culmilor … adica tu iti pui la conducerea cluburilor, oameni asa doar de fatada, si pe urma dupe ce se fura banii te faci ca nu sti … cum spunea cineva mai sus … ne scapa de ce DNA-ul mai sta pe ganduri ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.