ANUNȚ IMPORTANT DSVSA – Recomandări pentru consumatori şi crescători de animale, în perioada premergătoare Crăciunului

0
379

ANUNȚ IMPORTANT DSVSA Pentru evitarea posibilelor toxiinfencţii alimentare şi/sau infestări cu parazitul Trichinella spp., Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş recomandă cetăţenilor să cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, în care este asigurată asistenţa sanitară veterinară de specialitate şi care sunt supuse controlului inspectorilor DSVSA.


În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii cetăţeni cumpără carne proaspătă, produse şi preparate din carne de porc sau porci vii crescuţi în gospodărie pentru sacrificare, situaţie în care se va avea în vedere că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii umane şi animale.

Totodată reprezentanţii DSVSA reamintesc că sacrificarea porcului în gospodăria proprie şi prepararea produselor din care de porc sunt permise doar pentru consum familial, fiind interzisă comercializarea acestora.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaşi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie pentru a evita riscul îmbolnăvirii.

Carnea nu trebuie consumată şi preparată până când nu este obţinut de la medicul veterinar rezultatul negativ la examinarea Trichinella spp. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Trichineloza este o boală pentru care proprietarii animalelor depistate pozitive sunt despăgubiţi la valoarea de piaţă a animalului în condiţiile în care acesta este identificat (crotaliat) şi introdus în Baza naţională de date.

Comercializarea porcilor vii în târgurile din Maramureş este interzisă.

Mişcarea porcilor vii se poate efectua doar către abator şi doar dacă animalele sunt identificate, sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind infprmaţiile pentru lanţul alimentar.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora.

Reprezentanţii DSVSA atrag atenţia cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).

Informaţii furnizate de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.