CALENDAR RELIGIOS – 9 ianuarie

0
171

Ortodox – Sf. Mc. Polieuct; Sf. Cuv. Eustratie; Sf. Ier. Petru, episcopul Sevastiei

Greco-catolic – Sf. m. Polieuct

Romano-catolic – Fer. Alexia Le Clerc, călug.Sfântul Mucenic Polieuct (†255) a trăit pe vremea împăraţilor Deciu (249-251) şi Valerian (253-260) şi era ostaş în Meletina Armeniei. Din poruncă împărătească, erau prinși toți creştinii şi siliți să se lepede de Hristos şi să se închine idolilor. Fericitul Polieuct era de curând creştinat şi ardea de dorinţa de a mărturisi şi de a-şi vărsa sângele pentru Domnul Hristos.

Îndată ce a fost prins, el a mărturisit cu îndrăzneală credinţa cea adevărată, fiind supus la nenumărate chinuri. Socrul său, care avea împuternicire de la împărat să persecute pe creștini, a încercat să-l convingă să renunțe la credința creștină.

I se făgăduiau funcţii înalte şi multă cinste de către dregător, care era socrul său, şi-l rugau soţia Paulina şi copiii lui, cu lacrimi fierbinţi, să se lepede de Hristos, ca să nu fie omorât. Dar Sfântul Polieuct a rămas tare şi neschimbat în mărturisirea credinţei lui, motiv pentru care a fost osândit la moarte prin decapitare.

Mergând spre locul de osândă, îi îndemna pe toţi să se lepede de idoli şi să creadă în Hristos. Primindu-şi sfârşitul prin sabie, trupul său a fost luat în taină de creştini şi îngropat cu cinste în pământul ţării sale.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.