BISTRIȚEANUL.RO – Viața celui mai bătrân ardelean. Acesta a povestit cum e să prinzi Unirea și ambele războaie mondiale

0
237

BISTRIȚEANUL.RO  Viața lui Augustin Rus, care în primăvara anului viitor împlinește venerabila vârstă de 107 ani, seamănă fără discuție cu un roman. A prins Unirea, ambele războaie mondiale, comunism și democrație. În ciuda vieții grele, badea Augustin a stat doar 10 zile în spital în… 107 ani.

De doar o oră de conversații cu Augustin Rus din Uriu ai nevoie pentru a trece pe repede-înainte printr-o sută de ani de istorie, experiențe de viață și atmosfera din diverse regimuri și perioade istorice.

În primăvara anului viitor, Augustin Rus împlinește 107 ani, fiind cel mai în vârstă ardelean. La cei 107 ani, badea Augustin este sprinten și ajută în gospodărie cum poate și nu lipsește duminica de la biserică, indiferent de vreme. Deși memoria îi mai joacă feste, agricultorul care a prins un secol de istorie este foarte lucid și încă își mai amintește amănunte importante din experiența sa de viață.

Când a început Primul Război Mondial, Augustin Rus avea doar 4 ani, la Marea Unire avea 8 ani, iar când a început cel De-al Doilea Război Mondial, avea deja 29 de ani. La Revoluție, Augustin Rus deja trecea în cel de-al 80-lea an de viață.

În cei 107 ani, badea Augustin a fost internat doar două săptămâni, iar secretul longevității, pe lângă genele bune, îl reprezintă nu ceva mâncare specială, ci credința. Acesta i-a promis lui Dumnezeu că o să se ferească de toate viciile și că o să fie cumpătat toată viața dacă îl ajută să treacă prin toate încercările și-l menține în viață.
Și cum Cel de Sus s-a ținut de promisiune, nici pe badea Augustin nu l-a văzut nimeni să bea sau să fumeze. În cel de-al Doilea Război Mondial, armata ungară l-a dus pe frontul din Rusia unde și-a văzut moartea cu ochii și nu o dată.

Acesta își amintește cum odată trebuia să patruleze pe calea ferată, care era plină de mine. Locul i-a fost luat în ultimul moment de un coleg, care a și decedat, după ce o mină a explodat. Atunci Dumnezeu i-a arătat că nu a uitat de el și l-a salvat, cel puțin așa vede badea Augustin lucrurile.

După infernul din Rusia, badea Augustin a dezertat și a fugit în Ungaria, de unde s-a întors pe jos acasă. Mai bine de o săptămână și jumătate a făcut din Ungaria până în comuna natală, Uriu. În toată această perioadă, bătrânul s-a hrănit cu ce a primit de la alții.

Cu o pensie care nu trece de 400 de lei și cu o fiică care-i poartă de grijă, badea Augustin vrea doar ca Dumnezeu să-l mai țină nițel pe acest pământ, iar când o fi să-l ia… să nu-l chinuie, să-l ia dintr-o dată.

Sursă info și foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.