AcasăMARAMURESUL ISTORICBasescu isi tine "Vulpea" in functie. Seful STS nu este demis

Basescu isi tine „Vulpea” in functie. Seful STS nu este demis

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sub pretextul că STS nu are niciun mijloc tehnic de localizare a telefoanelor mobile și că instituția și-a făcut treaba în catastrofa aviatică din Munții Apuseni, Băsescu a anunțat duminică, după ședința CSAT, că refuză să-l demită pe șeful STS, Marcel Opriș.

Băsescu îl apără pe Marcel Opriș, șeful STS, în catastrofa aviatică din Apuseni și spune că instituția coordonată de general, și-a făcut treaba.

Băsescu a spus că nu poate să dea o soluție radicală și să facă un joc necinstit cu Marcel Opriș și că nu vrea să intre în jocul demiterilor doar pentru a da bine la populație și la politicieni.

Președintele a spus că eșecul căutărilor supraviețuitorilor din Munții Apuseni se datorează lipsei de coordonare a instituțiilor statului și că trebuia să se constituie o celulă de criză la Ministerul de Interne.

„Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în concordanţă cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi premierul. S-au spus minciuni cum că STS-ul trebuia să stabilească locaţia exactă a accidentului. E o minciună. STS-ul nu are instrumente şi nici dreptul legal de a face aşa ceva. STS-ul preia pe linia de zurgenţă informaţiile de la operatorii de telefonie. Când apelul la 112 se face după un telefon mobil, STS-ul primeşte indicativul celulei GSM. Ceea ce STS-ul primeşte şi transmite este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă. Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite. Nu fac comentarii de ce, este treaba specialiştilor să stabilească. Din informaţiile strânse în acest caz, pot să spun că dacă s-ar fi lucrat instituţional, când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI, Aviaţia miliatară, ROMATSA, cu certitudine că localizarea s-ar fi putut restrânge la un perimetru foarte mic. Din păcate, comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la ministerul Transporturilor, nici la ministerul de Interne”, a spus Băsescu.

După care a precizat că: În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului care şi-a făcut datoria. Iar eu nu pot intra în jocul demiterilor care dă bine la public sau la politicieni. STS-ul putea să facă mai mult decât să transmită informaţia privind sectorul în care s-a petrecut accidentul. STS-ul nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Dacă verificaţi legislaţia în vigoare veţi vedea că operatorii de telefonie din România nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena din raza căreia s-a produs accidentul. Sigur, va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Repet, atunci când se face o coordonare inter-instituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune de salvare.

Ședința CSAT  de azi a avut loc la solicitarea premierului Victor Ponta, ca urmare a accidentului aviatic din Munții Apuseni din 22 ianuarie 2014, soldat cu moartea Aureliei Ion și a pilotului Adrian Iovan. STS nu a fost în stare să localizeze locul unde s-a prăbușit avionul dând două hărți greșite ce indicau căutări pe o suprafață de 200 km pătrați.

Victimele accidentului aviatic au fost găsite la șase ore de la prăbușite, de către un grup de localnici din comuna Horea.

Sursa: ExclusivNews.ro.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA