BAIA MARE – Parcul Public Central a fost inaugurat astăzi. Cel mai important obiectiv al municipiului a fost deja vizitat de zeci de copii

0
10752

Parcul Public Central amenajat în municipiul Baia Mare și-a deschis astăzi, 2 decembrie, oficial, porțile pentru băimăreni. La momentul festiv au participat atât reprezentanții autorităților locale cât și cele județene. Cei mici, fie că a fost vorba de elevi sau de preșcolari, au așteptat momentul cu nerăbdare. Odată ce porțile Parcului Central au fost deschise, aceștia au luat cu asalt toboganele amplasate la locul de joacă.

Loading...

„Mi-a plăcut foarte mult. M-am dat chiar de sus, din vârf și nu mi-a fost frică. Îmi place foarte mult parcul și cu siguranță o să mai vin. Cel mai mult îmi place toboganul înalt pentru că atunci când te urci în el te duce mai rapid. Poți să prinzi viteză mai mare”, a spus Andrei.

„Mi-a plăcut mult. A fost rapid. Mi-a fost puțin frică și nu am urcat până în vârf”, a spus Iulia.

Desfășurat pe o suprafață de aproximativ 4 hectare, Parcul Central cuprinde o serie de elemente unice în România. Colecția de cactuși a renumitului sculptor Vida Gheza, un labirint verde de un kilometru, cel mai înalt ansamblu de joacă din România fiind doar câteva dintre acestea. La dezvoltarea proiectului a fost folosit modelul celor mai moderne parcuri publice din marile orașe ale Europei.


secundar actual

„Am încercat să aducem câte o părticică de peste tot din marile orașe ale Europei, să avem și noi în acest parc. Parcul are patru hectare, cu o împrejmuire deosebită. În parc avem un labirint verde care este o dotare unică în parcurile din România și are circa un kilometru. În interiorul parcului au fost amenajate pavilioane, căsuțe, locul de joacă. Dar obiectivul principal al acestui parc este un pavilion care este casa cactușilor lui Vida Gheza”, a spus Eleonora Ghețe, directorul Serviciul Public Ambient Urban din cadrul Primăriei Baia Mare.

Parcul Central este situat în apropierea Catedralei Ortodoxe „Sfânta Treime” iar costurile pentru realizarea acestuia s-au ridicat la suma de aproximativ 4 milioane de euro, investiția fiind din fonduri europene.

parc-central-inaugurare-(1)

„Este un parc care se află la intersecția a trei cartiere ale municipiului. Era o zonă depreciată, o zonă abandonată a orașului pe care am redat-o comunității. Am generat diverse tipuri de dotări, atât pentru copii cât și pentru cei care iubesc natura și diversitatea naturii. Pe lângă locurile de joacă, jocurile de apă avem un labirint verde de aproape un kilometru care sunt convins că îi va fascina în special pe copii. Acest parc este creat nu doar ca o oază de verdeață ci și ca o colecție de arbori, arbuști și plante astfel încât să fie și un parcurs educativ pentru tinerii și copiii care vin aici și vor să învețe despre plantele aromatice, despre diverși arbori sau arbuști. A fost o muncă delicată pentru că a fost o muncă de migală, o muncă de detaliu. Am dorit ca fiecare alee, fiecare bancă, fiecare corp de iluminat să fie ales cu foarte multă atenție pentru că ne dorim foarte mult, chiar dacă vorbim despre finanțări din bani europeni, să facem lucruri de cea mai înaltă calitate și la cel mai înalt standard”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

parc-central-inaugurare-(3)

În interiorul parcului au fost realizate jardiniere cu plante medicinale și aromatice precum și o fântână arteziană cu însemne zodiacale.

„Am văzut astăzi un lucru pe care cred că de foarte multă vreme primarul Cătălin Cherecheș și-l dorește. A avut parte să vadă zâmbetul acestor copii de când e primar. Dar altceva aș vrea să vă spun eu. Vorbea domnul primar de moștenirea pe care i-a lăsat-o tatăl dânsului, de a iubi natura. Eu vreau să vă spun că sunt puțin mai alb pe cap și îmi amintesc de această zonă, ce era aicea cu câțiva zeci de ani în spate și merită istoria să o pună în valoare. Dacă am simțit că trebuie să fiu lângă domnul primar în lucrurile pe care le face pentru băimăreni și nu numai am simțit că și el a fost lângă mine în momentul în care proiectele la nivel de județ aveau nevoie de un mod de a fi prezentat și de a aduce lângă noi oameni foarte responsabili”, a declarat Anton Rohian, prefectul județului Maramureș.

parc-central-inaugurare-(2)

În cadrul Parcului Central va fi realizat și un teren de tenis, acesta urmând să fie finalizat în cursul anului viitor. Momentul de inaugurare al obiectivului a fost marcat și de un concert de colinde susținut de Fanfara Municipală și de unul al copiilor din Budești.

parc-central-inaugurare-(4)

Simona Vasiac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.