Avem cu ce ne mândri! Cimitirul Vesel din Săpânța, desemnat cel mai frumos din lume!

0
353

Romania a luat fata altor tari, in sfarsit, situandu-se pe primul loc al unui clasament realizat in Franta. E drept ca este un top al celor mai frumoase cimitire, dar chiar si asa, locul 1 ar trebui sa ne onoreze.
E vorba, bineinteles, de cimitirul de la Sapanta, Maramureș, remarcat de jurnalistii de la L’Express. „La 700 de kilometri nord-est de Bucuresti, satul Sapanta este cunoscut pentru ca detine unul dintre cele mai colorate cimitire din lume”, scrie publicatia, mentionand ca „stilul si inscriptiile poetice, precum si mozaicul folosit sunt expresia vietii defunctului: traditia a fost inceputa in 1930 de catre un artist local si este perpetuata si astazi”.
Pe locul 2 in topul realizat de L’Express se situeaza Cimetiere du Pere Lachaise, din Paris, care este si cel mai mare din capitala franceza, unde se odihnesc Oscar Wilde, Jim Morrison, Chopin.

Urmeaza Cimitirul vechi evreiesc din Praga, unde cel mai vechi mormant dateaza din 1439, La Recoleta, Buenos Aires, unde este ingropata Eva Peron.

Urmatoarele cinci locuri ale clasamentului sunt detinute de Londra, cu cimitirul Highgate, in care domina stilul gotic si victorian, loc de odihna de care se leaga povesti cu fantome, Cimitirul Xoxocotlan, Santa Cruz (Mexic), Cimitirul National din Arlington, care este si cel mai vechi din SUA.

Forest Lawn, Los Angeles, urmatorul in top, are pivilegiul de a-i gazdui pe Michael Jackson si Elizabeth Taylor, si Cimitirul Waverley (Australia), unde poti fi admirate morminte din epoca victoriana si edwardiena.

Iată topul complet și scurta prezentare a cimitirelor:

1.Cimitirul Maria, Săpânţa, România

“La 700 km Nord-Vest de Bucureşti, satul Săpânţa este cunoscut pentru că aici se află unul dintre cele mai colorate cimitire din lume . Stilul şi inscripţiile poetice, precum și mozaicul folosit sunt expresia vieţii defunctului: tradiţia a fost începută în 1930 de către un artist local și este perpetuată şi astăzi”, arată jurnalista franceză Anais Giroux.

2. Cimetière du Père Lachaise, Paris (France)

Este cel mai mare cimitir din Paris (foto), un adevărat obiectiv turistic, care atrage, anual, peste două milioane de vizitatori! Printre mormintele cele mai populare –  Oscar Wilde, Jim Morrison și Chopin.

3.Cimitirul vechi evreiesc din Praga (Republica Cehă)

Aici, în inima oraşului vechi, se află aproximativ 12.000 de pietre funerare, stivuite la întâmplare. Cea mai veche piatră datează din 1439. Obiceiul este să ca aici să fie depuse mici pietricele, ca souvenir, un lucru ce aminteşte de vremurile în care evreii trăiau în deșert și nu aduceau flori pentru a decora mormintele.

4. La Recoleta, Buenos Aires (Argentina)

Statui şi mausolee spectaculoase în cimitirul La Recoleta, unde se odihneşte inclusiv mult venerata Eva Peron .

5.Cimitirul Grave-Wood, New York (SUA)

Cel mai înalt punct al cartierului Brooklyn (66 m) se află aici, din mijlocul căruia se deschide o panoramă unică, superbă asupra noilor clădiri ale NewYork-ului.

6.Cimitirul Highgate, Londra (Marea Britanie)

Sculpturile şi stil gotic şi victorian contribuie la atmosfera sumbră care domneşte în acest loc de odihnă împădurit, lucru care a dat naștere la multe povești cu fantome. Istoria monstrului din Loch Ness a fascinat mass-media britanică din anii ’70.

7.Cimitirul Xoxocotlan, Santa Cruz (Mexic)

La 1 noiembrie, mexicanii îi comemorează pe cei dragi, de Ziua Morţilor. Ei decorează mormintele și cântă rugăciuni în această zi, totul sub ochii turiștilor invitaţi la festivităţi.

8.Cimitirul Naţional din Arlington (Virginia, SUA)

Acest cimitir militar este unul dintre cele mai vechi din Statele Unite ale Americii. Mai mult de 290.000 de morminte ale americanilor care au luptat în timpul conflictelor din istoria ţării se află aici. Suprafaţa – 2.53 km ² !

9.Forest Lawn, Los Angeles (SUA)

La Hollywood cum poate arăta un cimitir decât spectaculos! Sub dealurile acestui tărâm legendar se odihnesc vedetele sale, precum Michael Jackson, Bette Davis, Fritz  Lang sau Elizabeth Taylor.

10.Cimitirul Waverley (Australia)

Un loc ce domină suburbiile de la Sud-Est de Sydney. În plus faţă de peisaj, se pot admira mormintele colosale și monumentele bine conservate ale epocii victoriene şi edwardiene.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.