VINERI ÎN FAȚA JURIULUI, LA BRUXELLES – Autoritatea locală își asumă finanțarea integral pentru Baia Mare 2022 – Capitală Europeană a Tineretului

0
601

VINERI ÎN FAȚA JURIULUI, LA BRUXELLES  Baia Mare este în finală pentru competiția ce privește dobândirea titlului de “Capitală Europeană a Tineretului 2022”. În competiția europeană au intrat orașe din țările membre ale Consiliului Europei care doresc să investească în tineri și să asigure un cadru de încurajare a participării acestora la dezvoltarea orașului și comunității.

Dată fiind importanța majoră pe care acest proiect o are pentru oraș și pentru comunitate, la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, plenul Consiliului Local Baia Mare a aprobat în ședința extraordinară din 12 noiembrie angajamemtul de susținere pentru candidatura Municipiului Baia Mare pentru titlul de “Capitală Europeană a Tineretului 2022”.

Am inițiat proiectul de hotărâre privind aprobarea angajamentului de susținere pentru candidatura municipiului Baia Mare pentru titlul de “ Capitală Europeană a Tineretului 2022”. În data de 15 Noiembrie la Bruxelles în fața juriului ne prezentăm proiectul de candidatură urmând ca în data de 21 Noiembrie la Amiens, în Franța să se deseneze, respectiv să se facă nominalizarea pentru unul dintre orașele finaliste care va deveni Capitală Europeană a Tineretului în 2022 și vorbim despre cele cinci orașe: municipiul Baia Mare,  Pozna din Polonia, Tirana din Albania, Kazan din Rusia şi Varazdin din Croația.  Am transmis Guvernului României inclusiv solicitarea pentru a susține din perspectivă logistică, dar și din perspectivă financiară acest demers. Sunt convins că domnul ministru va achiesa la invitația noastră de a deveni partener direct în acest proiect.

Așadar municipiul își asumă în acest moment prin acest proiect de hotărâre întreaga candidatură, respectiv bugetul multi anual urmând să vedem prin Ministerul Tineretului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, respectiv prin Guvernul României sau alte foruri la nivel central modul în care fiecare își vor asuma anumite finanțări astfel încât, în varianta în care municipiul Baia Mare va fi nominalizat, să vedem modul în care ne ridicăm la cel mai înalt nivel prin acest proiect, respectiv prin organizarea în 2022 a Capitalei Europene a Tineretului. Pe 13 noiembrie are loc evenimentul final la nivelul municipiului pentru această candidatură astfel că am solicitat Consiliilor de Administrație  a unităților de învățământ și aici mă refer, în special, la colegii și licee să facem o întâlnire pe Câmpul Tineretului chiar dacă se suprapune cu campania electorală, dar nu va fi o campanie electorală  pentru Municipiul Baia Mare respectiv pentru candidatura municipiului ca și “ Capitală Europeană a Tineretului” unde să ne manifestăm împreună cu tinerii sau tinerii să își manifeste susținerea pentru acest proiect” a spus primarul Cătălin Cherecheș.

Demersul oferă orașului Baia Mare o șansă reală atât pentru creșterea vizibilității europene și a profilului european al orașului, cât și pentru consolidarea ecosistemului de tineret ce pune bazele unei dezvoltări sociale, urbane, pe termen lung.

Candidatura municipiului a fost pregătită şi depusă de către persoanele implicate în managementul programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România, alături de experţii şi colaboratorii Grupului PONT. Peste 65 de organizații de la nivel local, național și european au contribuit la realizarea candidaturii . De asemenea, 650 de tineri voluntari și-au exprimat punctele de vedere cu privire la oraș și candidatură.

Conceptul si propunerea municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului din 2022 este Urban Youth Circle (Cercul Urban de Tineret), un proiect care redefinește modul în care Baia Mare este percepută în regiune, în România și în Europa.
Capitala Europeană a Tineretului este un titlu conferit de către Forumul European de Tineret, organizat cu scopul de a încuraja tinerii să participe activ la conturarea Europei  şi a comunităţilor în care trăiesc.

În competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2022 s-au înscris 12 oraşe din Europa, Baia Mare fiind singurul oraş din România care ţinteşte câştigarea titlului.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.