Atentie! Stresul creste riscul aparitiei de cancer, boli degenerative si ateroscleroza. Medicii ne recomanda o alimentatie sanatoasa.

0
140

In data de 1 iunie, medi

cii specialisti ai Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare vor lansa o campanie de constientizare a populatiei şi a personalului medical  privind stresul oxidativ, precum si testarea gratuita a populaţiei privind starea organismului.

Specialistii explica faptul ca reactiile oxidative sunt reactii naturale care au loc la nivelul celulelor, fiind implicate în functionarea normala a oricarui organism. In timpul proceselor de oxidare se produc radicali liberi ai oxigenului. ,,Aceste substante chimice au potenţial distructiv pentru celulele organismului, atunci cand se produc in cantitate crescuta. Alimentatia  nesanatoasa, bogata in grasimi şi dulciuri concentrate, fumatul sau unele boli, caracterizate prin producerea în exces a acestor substanţe oxidante (de exemplu diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare), toate duc la producerea in exces  a substantelor daunatoare”, a declarat dr. Nicolae Hâncu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Producerea în exces a  acestor substante are ca efect îmbătrânirea şi moartea celulară si implicit cresterea riscului pentru apariţia bolilor degenerative, cancer, ateroscleroza dar alte boli grave. Dezechilibrul care se creeaza intre producerea radicalilor liberi ai oxigenului si capacitatea de aparare a organismului poarta numele de stres oxidativ. Acesta poate fi determinat extrem de simplu. Astfel de testari vor fi puse la dispozitia pacientilor incepand de luna viitoare la Spitalul judetean de urgenta Satu Mare.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.