AcasăActualitatePoliticATENTIE MAXIMA - Aveti grija cum si de unde achizitionati carnea de...

ATENTIE MAXIMA – Aveti grija cum si de unde achizitionati carnea de porc in aceasta perioada !

spot_img

DISTRIBUIȚI

Pentru ca in aceasta perioada in mod traditional se sacrifica porcine a caror provenienta este preponderent din sectorul gospodaresc, cat si datorita cresterii numarului de cazuri de trichineloza la porcinele din sectorul gospodaresc si a imbolnavirilor la oameni ca urmare a consumului de carne de porc neexaminata de medicul veterinar,Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor face urmatoarele recomandari consumatorilor :

Ø Aprovizionarea cu carnuri se va face numai din magazine specializate si aprobate sanitar veterinar pentru comercializarea carnii si produselor din carne.

Ø In situatia in care crescatorii de porcine din sectorul gospodaresc sacrifica in mod traditional porcine pentru consum propriu, consumul carnii rezultate din astfel de sacrificari se va face numai dupa ce aceasta a fost examinata trichineloscopic de catre un medic veterinar oficial sau imputernicit de DSVSA , iar rezultatul acestui examen este negativ.

Ø Examenul pentru decelarea trichinelozei din carnea de porc este contracost si se poate efectua la Circumscriptiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor care functioneaza in toate orasele si municipiile din judet precum si la Circumscriptiile Sanitare Veterinare Concesionare private care isi desfasoara activitatea in 72 de comune ale judetului, examenul fiind efectuat de medici veterinari oficiali de stat sau imputerniciti privati.

Ø In momentul sacrificarii de porcine identificate cu marci la ureche ( numar matricol) ,proprietarul animalului este obligat sa predea aceasta marca auriculara de identificare la medicul veterinar din localitatea de domiciliu al animalului sau la medicul veterinar de la Circumscriptia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din orasele judetului, unde va efectua si examenul carnii de porc in directia trichinelozei. Carnea obtinuta in urma sacrificarii traditionale in sistem gospodaresc este interzis a fi comercializata pentru consum public(magazine,restaurante,supermarketuri,piete agroalimentare) aceasta carne fiimd destinata doar consumului propriu in familie in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare.

Ø Nerespectarea acestor minime recomandari pot cauza imbolnaviri in randul oamenilor atat cu trichineloza cat si cu alte boli care se pot transmite de la animale la om, unele dintre ele pot avea consecinte grave pentru sanatatea consumatorului .

Ø In general facem recomandarea tuturor consumatorilor de produse alimentare de origine animala(carne, lapte, oua, branza) sau nonanimala ca aprovizionarea cu acestea sa se faca numai din unitati autorizate( magazine, piete agroalimentare ) in acest sens ,evitandu-se comertul ambulant, stradal neautorizat, locuri de unde pot fi achizitionate produse alimentare contrafacute, falsificate, alterate e.t.c.

Ø In aceasta perioada premergatoare sarbatorilor de iarna cat si dupa ,DSVSA organizeaza actiuni de inspectie la unitatile de productie ,depozitare si comercializare produse de origine animala si nonanimala ,pentru verificarea respectarii conditiilor igienico sanitare de functionare ale acestora, calitatii produselor comercializate si a respectarii altor reguli impuse de legislatia privind siguranta alimentelor in vigoare .

Ø Consumatorii pot adresa sesizari fie la numerele de telefon ale DSVSA Maramures 0262-224-031, Fax: 0262-224-005 si la numerele de telefon de la nivelul Circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor teritoriale.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA