DE PE MARGINE – Minciună și dezinformare

19
4295

De regulă, atunci când nu înțelegi ceva, e bine să întrebi de mai multe ori, fără rușine, poate așa reușești să te lămurești. Dacă nu ai priceput nimic, dar te apuci să le explici altora despre ce e vorba, atunci ori ești prost, ori rău intenționat.

La concluzia asta am ajuns după ce am văzut cum a fost mediatizat evenimentul de sâmbătă dimineață, petrecut la Sala Sporturilor Lascăr Pană, susținut de primarul Cătălin Cherecheș și jucătorii de la Minaur, la care au asistat reprezentanți din mass-media, inclusiv cei care nu scriu, nu vorbesc sau nu apar pe nicăieri. Mă rog, or fi jurnaliști sportivi în devenire, că altfel nu se poate explica prezența lor acolo.

Toți au asistat de la început până la sfârșit la ce s-a întâmplat în sală, au filmat, au înregistrat, și-au luat notițe. N-a trecut mai mult de o oră și la radio, pe diferite ziare online și la televiziunile de știri au început să apară titluri de genul: HCM Baia Mare, abandonată de Primărie!; Cătălin Cherecheș: Din sezonul următor nu mai finanțăm sportul!; Veste cruntă pentru handbalul din România. Nu mai finanțăm HCM Baia Mare; La o zi după ce s-a calificat în sferturile Ligii Campionilor, HCM Baia Mare se confruntă cu grave probleme financiare;

Aș putea să umplu spațiul numai cu asemenea titluri apocaliptice, practic toată mass-media a preluat și publicat o știre deformată total, mincinoasă de-a binelea, fără să se documenteze suplimentar, mergând pe mâna celor care au fost prezenți la fața locului. Am privit năucit ce s-a publicat, pur și simplu nu am putut să-mi explic cum de s-a ajuns aici. Pentru că, dacă la început au fost unele probleme în înțelegerea mesajului transmis de primar, pe parcursul expunerii și discuțiilor, lucrurile s-au lămurit pe deplin.

Dacă nu mă înșel, primarul a mers la o cafea cu majoritatea jurnaliștilor prezenți, iar dacă au mai fost neclarități, ele puteau fi explicate și acolo. Personal nu mi-am putut închipui că a plecat cineva de la sală fără să fi priceput că activitatea sportivă de performanță va fi în continuare susținută financiar de primărie. Iar dacă tema întâlnirii a fost handbalul, primarul a spus de nu știu câte ori că jucătorii de la Minaur sunt cu salariile la zi, urmând ca săptămâna această să le fie plătite în avans. Situația de la HCM este asemănătoare, cu mențiunea că tot în această săptămână și jucătoarele vor ajunge cu salariile la zi.

Iată ce a spus primarul legat de viitorul handbalului băimărean: Preluăm noi, municipiul, până la finalul sezonului tot ce înseamnă managementul, organizarea celor două echipe printr-un contract de asociere, cu câteva obiective. Unul este păstrarea echipei de băieţi în Liga Naţională, iar altul este poziţionarea fetelor pe locurile 1-2, care să ne permită accederea din nou în Liga Campionilor. Un alt obiectiv este crearea premiselor financiare, asta înseamnă ca jucătorii şi jucătoarele să aibă toate salariile plătite la zi până la momentul finalizării transferurilor”. Finalizarea transferurilor înseamnă trecerea echipelor de la HCM Baia Mare la CS Minaur – clubul de drept public – care a fost înființat și înscris la FRH.

Mai clar de atât nu cred că se putea. Fac precizarea că frazele astea s-au repetat de câteva ori, așa că și orbii sau surzii au putut să afle despre ce e vorba. Numai rău intenționat sau prost de-a binelea trebuie să fii ca să reproduci doar prima parte a declarației, când vreme de o oră Cherecheș a spus că primăria nu mai finanțează clubul actual (HCM), ci pe cel care s-a înființat (Minaur), unde vor fi transferați toți jucătorii și jucătoarele. Până atunci, în baza unei asocieri, municipiul va prelua managementul de la HCM, pentru că e logic să aibă controlul total asupra procesului de transfer, din moment ce finanțează activitatea.

Pe un site local citesc un articol nesemnat, scris de Romeo Dobocan, în care se vorbește despre faptul că primarul ”s-a luat la trântă puțin cu Romeo Dobocan, care i-a adresat mai multe întrebări și la care a răspuns cu mici acuze pentru Dobocan, socotit unul dintre oamenii care se bucură de răul Minaurului”. Asta e tare de tot. Să scrii tu despre tine și să te lauzi că te-ai contrat cu primarul. Specialiștii ar putea spune că e vorba despre o boală, dar cum nu fac parte din categoria respectivă, sunt obligat să mă abțin.

Același personaj mai scrie că ”întrebări au pus doar de la Glasul și de la Canal 7, în rest tăcere totală”. Frumoasă și corectă exprimare, dovadă că e mai greu cu scrisul decât cu datul din papagal. După care zice că ”singura întrebare venită de la trustul apropiat mărețului conducător a fost Și a acceptat? Atât”.

Cum eu am rostit cuvintele respective, trebuie să-i spun lui Dobocan că am înțeles, fără eforturi, despre ce e vorba, ca atare nu aveam nevoie de întrebări sau răspunsuri. El a tot întrebat și i s-a răspuns școlărește, dar, după cum se vede, n-a înțeles mare lucru. Mă mir, că prost nu pare a fi. Atunci să fie vorba despre altceva? Cine știe.

Grigore Ciascai

P.S. Înaintea conferinței de presă am purtat un dialog cu jucătorii de la Minaur, care mi-au solicitat explicații în legătură cu unele afirmații făcute în câteva articole. Le-am dat cu mare plăcere, asigurându-i de bunele mele intenții față de handbalul maramureșean. Chiar dacă nu m-am simțit vinovat, mi-am cerut scuze pentru că în unele locuri nu am fost destul de explicit și s-au creat confuzii nedorite. Sper să fi fost înțeles de data asta.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

19 COMENTARII

 1. Noa, cum ii? Specialistii in dezinformare si manipulare au fost manipulati. Incepeti sa deveniti din ce in ce mai amuzanti. Sunteti toti o gluma si-un pamant, daca imi permiteti parafrazarea.

 2. Sunt multi de partea cealalta care se bucura de orice mica neintelegere, sa nu mai zic ca un esec ii aduce in beatitudine.Astia sunt marii iubitori de oras.Cum e sa fi consilierul unuia care in 5 mandate nu a facut nimic si sa te legi de orice incearca sa faca unul pentru cetateni.Sa te plangi ca se irosesc banii comunitatii si sa nu spui nimic de toate nerealizarile celor care iti arunca un carmoj de paine.Asta e presa,din pacate.

 3. Chiar trebuia tribuna sa scandeze ,,Minaur” pentru ca primarul nostru care avea ochi numai pentru fete sa-si dea seama de situatia baietilor?El nu e de vina,dar cine numeste conducerea clubului,nu el?

 4. Apropo de presa locala pe care o criticati.ProSport a anuntat de doua ore ca Petre Pop a demisionat.Dumneavoastra de ce o faceti?

 5. Aşa pupati-l în dos mai departe pe marele cetățean, poate mai face o conferință de presă şi mai pleacă şi jucători, Petru Pop a plecat deja.

 6. Primarelul era prezent meci de meci,uneori si in deplasare cu echipa de fete,iar la baieti nu a stat nici la castigarea titlului. Acum cand suporterii au avut curajul sa scandeze numele baietilor speculeaza si pozeaza in salvatorul lor.In echipa de fete s-au pompat bani foarte multi,trebuie sa fim corecti ne-au adus multe bucurii,dar surpriza a venit din partea baietilor care au castigat tot ce se putea,dar cu cheltuieli mult mai mici,de aceea si ei trebuiau respectati de cel care se crede singurul salvator al sportului din .din Baia Mare

 7. Domnule Ciascai, imi spuneti va rog cum pot fi SALARIILE platite la zi din moment ce primarul spune ca nu poate da bani clubului HCM?
  Imi spuneti va rog cine si din ce bani o sa fie platite salariile pe urmatoarele luni pana cand jucatorii de la HCM o sa fie preluati de clubul primariei?
  Imi spuneti va rog ce garantii are primarul ca sportivii care au contracte cu HCM o sa semneze contracte cu noul club al municipalitatii?
  Imi spuneti va rog cine a numit conducerea clubului HCM si ce de primarul nu a intervenit in momentul in care a stiut ca finantarea o ia pe aratura si bugetul nu permite contracte cu atatia jucatori?
  Imi spuneti va rog de ce primarul a alocat fonduri pentru HCM in toamna cand stia ca nu exista bani in bugetul municipiului si nici nu are posibilitatea legala de a mai da bani clubului?
  N-am intrebat nimic de clubul Minaur pentru ca el nu exista. HCM = Minaur.
  Daca altii mint, poate ne informati dumneavoastra mai bine.
  Multumesc

  • 1. Răspunsul îl găsești în Hotărârea Consiliului Local de astăzi, despre proiectul respectiv primarul a vorbit la întâlnirea de sâmbătă.
   2. Asocierea actualului HCM cu Primăria face ca la momentul respectiv noul club de drept public, să preia totul, deci și jucătorii și jucătoarele. Cine are contract în termen trece automat la Minaur, așa că nu trebuie să semneze nimic.
   3. Nu știu cine a numit conducerea clubului. Primarul a recunoscut că nu s-a putut ocupa de toate problemele apărute, convins fiind că cei din conducere le vor rezolva, dar se pare că s-a înșelat.
   4. Nu cred că a făcut așa ceva. Bani au existat în visteria Primăriei, scornelile adversarilor primarului n-au nicio acoperire. Din moment ce s-a ajuns cu plata salariilor la zi, înseamnă că bani s-au alocat, dar a trebuit să se respecte legislația.
   5. Clubul Minaur există, este legal constituit, are aprobarea FRH. La terminarea acestui sezon întreaga activitate, inclusiv patrimoniul, vor fi preluate de HC Minaur.
   6. Sala sporturilor Lascăr Pană nu se transformă în sală de concerte, ea va fi doar gazda selecției naționale Eurovision 2016 pentru două zile. E normal să se facă unele reparații imobilului (astăzi, bunăoară, s-au reparat scările de la intrările laterale) pentru ca totul să se desfășoare normal. S-au scos și panourile de baschet din tavan, pentru că FRB nu mai permite decât panouri cu baza la sol. Vedeți, cu un drum se rezolva mai multe probleme, inclusiv în favoarea sportului. Dacă nu știați, sala polivalentă a intrat în patrimoniul comunității băimărene, ea urmând să găzduiască și alte manifestări în afara celor sportive. Ba aud că va fi modernizată și mărită în viitorul apropiat. Eu cred că se fac lucruri normale, în folosul comunității. Tu nu crezi asta, Andrei?

 8. MAI OAMENI BUNI VOI NU INTELEGE-TI CA PRIMARUL NU MAI POATE PLATI HCM DIN CAUZA CA DNA EA INCHIS ROBINETUL:)))))MAI OAMENI BUNI VOI NU REALIZATI CA NU ESTE UN PAMFLET……DESCHIDETI-VA OCHI…..

 9. Nu este adevarat ca primaria detine fonduri pentru plata salariilor la Minaur cat si la HCM. Poate, dar numai la CS Minaur, nu si la HCM!!!! L-a HCM sau finalizat platile, de acum se v-or plati decat viitoarele semnaturi, la Minaur. Inteleg de ce am fost denigrat. Mda.

 10. Înainte de a apela la alte forme de protest, vă rog respectuos ca de acum înainte, în toate articolele publicate pe acest site, când îl pomeniți pe Cătălin ”the one and only” Cherecheș, să scrieți ”Primar” cu ”P” mare. Cu ”P” de la Grigore. Sau de la Anamaria. Sau de la Simona. Sau de la Vasile?
  Dacă nu ai priceput nimic, atunci ori ești prost, ori rău intenționat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.