10 ANI ÎN UE – Trei milioane de români plecați

1
179
foto inprofunzime.md

10 ANI ÎN UE La zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, peste trei milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate.

10 ANI ÎN UE Mulți dintre ei s-au stabilit definitiv acolo, cu tot cu familii. Mirajul salariilor mari, dar şi lipsa locurilor de muncă din ţară au determinat oamenii să părăsească ţara. 

La Carașova, în județul Caraș-Severin nu există casă din care să nu fie măcar o persoană plecată peste hotare. La 57 de ani, Ioan Mateia a construit trei case, cu speranța că cei doi copii ai săi vor rămâne alături de el. Băieții au luat însă drumul Occidentului. Unul trăieşte în Suedia, celălalt în Austria.

Tot tineretul a plecat. Cu pregătire și fără pregătire. Au plecat și fiecare și-a găsit un loc de muncă în Germania, Austria, Italia. Și acuma a rămas totul pustiu. Case noi în care nu stă nimeni de ani și ani de zile”, a spus Ioan Mateia.

Pentru Maria Iaduța și familia ei, deschiderea granițelor a însemnat oportunitați de munca. Banii nu au adus însă şi fericirea.

Este foarte greu și dureros să fie familia despărțită. La un moment dat m-a întrebat nepoțelul meu, când o să punem noi iar cinci farfurii pe masă că noi tot timpul suntem în minus la masă”, a povestit Maria Iaduța.

Cei care au plecat trimit bani în țară, își construiesc case ca în Occident dar se întorc doar câteva zile pe an.

Sunt familii care și-au găsit locul în alte țări, în alte state, o mare parte din copii, mai ales de vârste mici au plecat după ei”, a spus profesorul de la Școala Generală din Carașova, Petru Hațegan.

Trei milioane de români au plecat din ţară în ultimul deceniu. Numai în primul an după aderare, România a rămas fără jumătate de milion de locuitori.

Cea mai mică migraţie a fost înregistrată abia în 2013: 160.000 de români. Rata plecărilor a crescut din nou după aceea, până la aproape 190.000 anul trecut. Partea bună este toţi aceşti oameni trimit bani acasă şi ajută economia.

În ultimii 10 ani, s-au strâns 52 de miliarde de euro, cu mult peste nivelul investiţiilor străine din aceeaşi perioadă.

„Eu consider că cetățenii României astăzi, fără să fie integrați în UE, ar fi avut un standard de viață mult mai scăzut, iar salariile, pensiile și modul de viață pe care îl duc nu ar fi ajuns la nivelul ăsta”, a spus patronul Cris Tim, Radu Timiș.

Potrivit cifrelor oficiale, cei mai mulţi români plecaţi au ales drept patrie adoptivă Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania. România este pe locul patru în Europa la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării, după Marea Britanie, Polonia şi Germania.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Asa e si in oras,ca doar nu o sa stea baimarenii la salarii de 950 lei net sau pe povestile lui Zetea, care in loc de parcuri industriale face studii de fezabilitatate pentru scoli de echitatie,ca asta o fi cea mai mare nevoie a maramureseanului-sa mearga la calareala pe 80 de lei pe ora( din salariu de 950 de lei).Povesti PSD-iste!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.