ZIUA ARMATEI LA BAIA MARE – Ceremonial religios și militar la Monumentul Ostașului Român

0
622

ZIUA ARMATEI LA BAIA MARE   Autoritățile locale și județene și reprezentanții instituțiilor militare participat ieri la manifestările ocazionate de Ziua Armatei Române.

Sărbătorită în fiecare an la data de 25 octombrie, Ziua Armatei Române este pe plan național un prilej de a manifesta respectul pentru uniforma militară, dar și pentru a le aduce un omagiu celor care au apărat patria și cetățenii cu prețul propriei vieți. În Baia Mare, manifestarea a avut loc la Monumentul Ostașului Român din Parcul Municipal Regina Maria.

Ca în fiecare an, Ziua Armatei a debutat printr-un ceremonial religios și militar, dedicat militarilor români căzuți pe fronturile de luptă, continuând cu prezentarea Onorului oficialităților județene și locale și salutul drapelului de luptă. Mai apoi, cei prezenți la manifestare au rostit alocuțiuni despre sacrificiul suprem al eroilor.

Primarul Cherecheș, prezent la manifestări, a ținut un discurs cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Române în anul Centenar. Vă redăm mai jos, integral, discursul primarului:

Noi, băimărenii le spunem cu recunoștință MULȚUMESC celor care s-au jertfit pentru țară, pentru popor, celor care, astăzi, aduc siguranța și stabilitatea României, celor care reprezintă una dintre cele mai respectate și credibile instituții, Armata.

Ostașii României s-au jertfit pentru țară, pentru popor. Și ne întrebăm la 100 de ani de România unde ne este țara. S-au jertfit în al Doilea Război Mondial, la 25 octombrie, eliberând teritoriul României de sub ocupația străină. Și astăzi ne întrebăm unde ne este țara! Și cum am făcut ca unii dintre ostașii României să își sacrifice viața și să vedem astăzi că ocupația străină este din nou la ea acasă în cele mai importante structuri ale statului român.

Avem tot respectul față de partenerii noștri, dar respectul nu înseamnă să stăm în genunchi, respectul nu înseamnă să vindem România la punga de 1 leu, respectul nu înseamnă, pentru mofturile unora, să dăm 2% din PIB-ul României pentru înzestrarea armatei și dacă ne ducem în garnizoanele militare ale României vedem clădiri prăfuite, vedem tehnică militară care probabil în al Doilea Război Mondial era de cea mai înaltă tehnologie! Vedem, pe de altă parte, spitale nedotate, educația și cultura nefiind finanțate așa cum ne dorim, vedem că nu am fost în stare să facem o autostradă de la un capăt la altul al țării în două decenii de democrație.

Țara astăzi nu mai este țară! Avem un popor pe care îl adunăm de prin Spania, Italia, Anglia și din ce în ce mai puțin din România. Trebuie să luăm exemplu celor din Armata României, indiferent de grad sau de funcție, de statut sau poziție, să luăm exemplul demnității lor, să luăm exemplul omeniei lor, generozității lor pentru că prea puțin am devenit generoși unii cu ceilalți. Prea puțini suntem iubitori unii față de ceilalți, prea puțin suntem toleranți unii cu ceilalți! Prea mult suntem răi și bârfitori! Și prea puțin suntem români! Doamne ajută!”, a declarat Cătălin Cherecheș.

ActualMM

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.