AcasăActualitateSocialZece hectare de teren degradat împădurit la Dămăcuşeni

Zece hectare de teren degradat împădurit la Dămăcuşeni

spot_img

DISTRIBUIȚI

Prefectul Anton Rohian împreună cu directorul ITRS Cluj Istrate Şteţco şi specialişti în silvicultură au prezentat implementarea cu succes a unui proiect de împădurire a unui teren degradat, pe o suprafaţă  de 10 hectare, în zona localităţii Dămăcuşeni. Au participat la acţiuni primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe, primarul comunei Groşii Ţileşului, Nicolae Burzo, directorul Ocolului Silvic Municipal Baia Mare, inginer dr. Maftei Leşan şi reprezentanţi mass-media.  Primarul Mitru Leşe a precizat că a fost ales ca loc de implementare perimetrul denumit  „Nyres” pentru că terenul aparţine primei asociaţii composesorale înfiinţate la nivelul oraşului Târgu Lăpuş.

În anul 2006 a fost identificat acest perimetru degradat, aparţinător composesoratului Dămăcuşeni. Am accesat fonduri de la bugetul de stat şi din fondul de ameliorare constituit la nivelul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Departamentul pentru ape, păduri şi piscicultură. Studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic a fost aprobat încă din anul 2008, de către ITRSV Cluj. Lucrările de împădurire au început în primăvara anului 2012, fiind eşalonate pe o durată de 7 ani. Necesitatea a constituit-o oportunitatea de a realiza investiţii în scopul reconstrucţiei ecologice a terenurilor degradate, a adăugat directorul ITRSV Cluj, Istrate Şteşco. Sunt terenuri care necesitau lucrări silvo-ameliorative, iar efectele sunt imediate şi benefice din perspectiva  lucrărilor de împădurire, a celor limitrofe şi a mediului înconjurător.

Prefectul de Maramureş a spus:” Trebuie să arătăm că se fac şi lucruri bune în judeţ, cu rezultate pentru viitor, iar fondurile accesate sunt utilizate în conformitate cu prevederile în vigoare. Am vizitat suprafaţa împădurită şi sunt mulţumit de lucrările executate. Pentru a avea cu adevărat performanţă este nevoie să lăsăm specialiştii în domeniu să intervină pentru refacerea şi ameliorarea terenurilor degradate. De asemenea, m-am deplasat în Austria şi Franţa şi am văzut modul în care lucrează, soluţiile adoptate pentru regenerarea terenurilor, iar noi putem beneficia de experienţa lor pentru a reîmpăduri terenurile sau păşunile degradate din zonele de deal şi de munte care nu mai pot fi utilizate în agricultură”.

Autoritatea contractantă pentru realizarea lucrărilor de împădurire, în valoare totală de 239,34 mii lei (fără TVA) este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Cluj Napoca, iar beneficiarul este composesoratul Dămăcuşeni. În primăvara anului trecut au fost plantaţi 28,55 mii puieţi, pe o suprafaţă de 5,7 ha din specii de arbori şi arbuşti, care au fost afectate parţial de caniculă şi seceta prelungită (temperaturi frecevente de 60-65 grade Celsius la nivelul solului). În această primăvară s-au executat împăduriri pe o suprafaţă de 4,3 ha şi lucrări curente de refacere a puieţilor afectaţi de condiţiile hidrometeorologice. S-au plantat un număr de 21,45 mii puieţi din specii de arbori (gorun, paltin, mesteacăn). Pregătirea solului s-a realizat în vetre, iar plantarea puieţilor s-a executat în gropi. În funcţie de specie şi de condiţii a fost adoptată plantare, numărul de puieţi utilizat la hectar fiind de 5000 bucăţi. Pentru asigurarea reuşitei plantaţiilor s-au prevăzut lucrări de completări ale pierderilor, dar şi lucrări de întreţinere a plantaţiilor, respectiv de combatere a dăunătorilor (eşalonate în cei şapte ani de execuţie). Pentru protejarea plantaţiilor împotriva păşunatului şi animalelor sălbatice, s-a prevăzut asigurarea pazei şi împrejmuirea lor cu gard de sârmă ghimpat, pe o lungime de 815 metri. S-a reuşit astfel, reducerea fenomenelor de degradare, prin stabilizarea solului de către plantele forestiere, iar ulterior chiar stoparea acestora şi o ameliorarea simţitoare a condiţiilor prin aportul de materie organică, dar şi prin retenţia apelor din precipitaţii, evitându-se fenomenul de şiroire şi de scurgere de pe versanţi. Impelentarea acestei investiţii de ameliorare silvică a urmărit: îmbunătăţirea condiţiilor climatice zonale, protejarea terenurilor agricole învecinate, creşterea suprafeţei de pădure, cu efecte benefice pe termen lung atât din punct de vedere economic, cât şi peisagistic.

Directorul Maftei Leşan a menţionat că a beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare de două milioane de euro pentru pădurile pe care le administrează Ocolul Silvic Municipal Baia Mare şi a îndemnat autorităţile administraţiei publice locale ale oraşului Lăpuş să îşi înfiinţeze ocol silvic propriu.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA