AcasăEvenimentSportJO 2020: Cea mai mare surpriză din ultimii 17 ani în baschetul...

JO 2020: Cea mai mare surpriză din ultimii 17 ani în baschetul mondial

spot_img

DISTRIBUIȚI

Jocurile Olimpice de la Tokyo au furnizat cea mai mare surpriză din ultimii 17 ani în baschetul mondial: SUA a fost învinsă de Franța (76-83) în chiar primul meci jucat de „Dream Team” în faza grupelor.

Judecând după cifrele de pe site-urile cu statistici baschet, foarte puțini le dădeau vreo șansă sportivilor francezi. Americanii nu mai fuseseră învinși de la Olimpiada din anul 2004, când au pierdut cu Puerto Rico și cu Lituania, tot în faza grupelor. De asemenea, a fost prima dată când SUA a pierdut în fața Franței în turneul olimpic, bilanțul fiind de 6-0 în favoarea echipei de peste ocean.

Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât francezii suferiseră trei înfrângeri  în meciurile de pregătire pentru JO.

Învinși de un jucător de la Boston Celtics

Americanii aveau un pas de 8 puncte cu patru minute înainte de final, dar nu le-a mai ieșit nimic. Evan Fournier, de la Boston Celtics, a reușit un coș de trei puncte cu un minut înainte de final și i-a adus pe francezi definitiv în avantaj. Fournier marcat 28 de puncte în meci, fiind desemnat cel mai bun jucător al întâlnirii.

„Văzuți deja în iad împotriva căpcăunului american, albaștrii au câștigat, în cele din urmă. Ceea ce în niciun caz nu se prefigura, ar trebui să crească încrederea echipei – și ar putea face mai ușor uitată înfrângerea grea a jucătorilor francezi de volei împotriva americanilor, în trei seturi”, a scris „Le Figaro”, care a titrat cu litere de-o șchioapă: „Au reușit!”.

La rândul lor, cei de la „Liberation” au elogiat victoria naționalei „Cocoșului galic”, evidențiind, totodată, circumstanțele în care s-a produs rezultatul care a făcut înconjurul lumii: „Franța a trebuit să-l lase pe liderul său, Frank Ntilikina, să se odihnească din cauza unui ușor disconfort muscular înainte de ultimul meci de pregătire, împotriva Japoniei. De partea cealaltă, echipa Statelor Unite a fost afectată de sosirea târzie a trei jucători care au evoluat în ultima finală a campionatului național american, NBA”.

De asemenea, The New York Times a explicat înfrângerea Dream Team-ului printr-o „o serie de răsturnări de situații, cum ar fi accidentări și sosirea târzie în Japonia a mai multor jucători cheie. „Echipa nu a performat bine pe teren, dar naționala Statelor Unite rămâne marea favorită pentru a câștiga turneul și pentru a 16-a medalie de aur din istoria sa”, au scris jurnaliștii publicației amintite.

În schimb, cei de la ESPN nu au găsit circumstanțe atenuante favoriților: „Drumul către a patra medalie de aur consecutivă este deja îngreunat. Echipa americană, plină de talente și concepută pentru a fi cea mai bună din turneu, nu a reușit niciun coș în ultimele patru minute și jumătate”.

Specialiștii de la „The Guardian” au explicat că „echipa Statelor Unite nu este mai slabă decât în anii precedenți, dar celelalte echipe și-au îmbunătățit mult jocul.

Înfrângerea de la Olimpiadă a pus capăt unei serii de 25 de victorii olimpice pentru SUA. Americanii au mai pierdut, însă, în ultimii ani. Chiar Franța i-a învins în 2019, la Cupa Mondială FIBA din 2019.

Avem SUA vs Franța și în finală

După înfrângerea în fața Franței, naționala olimpică de baschet a Statelor Unite ale Americii și-a revenit, trecând fără probleme de faza grupelor. Dream Team 2021 le-a învins pe Iran (120-66) și Cehia (119 – 84), iar în „sferturi” a trecut de Spania, cu 95-81. Următoarea victimă, în semifinale, a fost Australia (97-79). SUA s-a calificat în finală, unde va avea ocazia să își ia revanșa în fața „albaștrilor”.

Franța a mai câștigat în grupe cu Cehia (97-77) și cu Iran (79-62). În sferturile de finală, francezii au învins-o pe Italia (84-75), iar în semifinale, dramatic, pe Slovenia (90-89).

Finala întrecerii de baschet masculin de la JO Tokyo 2021, SUA vs  Franța, se joacă pe 7 august, de la 05:30 ora României.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA